Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020

2η ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΜΑΣΤΡΑΝΤΩΝΗ


2η ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΜΑΣΤΡΑΝΤΩΝΗ

Προς
ΔΙΑΜΑΤΑΡΗ Μαστραντώνη (= Μάστερ Αντώνη MBA)
Νέα Υόρκη


Μαστραντώνη αμίμητε,

Στην τελευταία μου επιστολή προσπάθησα να εξηγήσω τους λόγους που επιβάλλουν την αναβάθμιση της εφημερίδας σου. Σου επισήμανα μάλιστα μερικούς τρόπους για τη μετατροπή της εφημερίδας από επαρχιωτικό σε εκσυγχρονισμένο έντυπο ευρείας αναγνωσιμότητας.

Συγκεκριμένα σου έγραψα: "Ξέχνα το συντομότερο όλα αυτά τα παραμύθια περί πτυχίου που χρόνια τώρα έλεγες πως τόχεις και τελικά δεν τόχες ... Παύσε να θάβεις διαρκώς ανθρώπους που αρνιούνται να γίνουν χρηματοδότες σου. Τέλειωνε με τους εκβιασμούς προς τις κοινότητες και ενορίες για διαφημήσεις, όπως τόχεις συνήθεια. Σταμάτα να κρύβεις τα εγκλήματα των φίλων σου (πολιτικών, παπάδων και άλλων) που κατά σύμπτωση είναι και οι χρηματοδότες σου... Μην επιχειρήσεις ξανά να βάλεις την υπογραφή σου κάτω από σχόλιο που γράφτηκε απ' άλλονα (αυτό λέγεται "ετερογραφία" (;) και ισοδυναμεί με τη πλαστογραφία). Μη τυπώνεις επιστολές φίλων σου υπαγορευμένες από σένα ή κάποιο συνεργάτη σου. Επίσης, μη δημοσιεύεις επιστολές προκάτ ανύπαρκτων ομογενών που ούτε κάτοικοι των νεκροταφείων δεν είναι".


Από μια γρήγορη ματιά που έρριξα στην εφημερίδα τις τελευταίες μέρες, διαπίστωσα με ευχαρίστηση, ότι έκοψες τα γνωστά σου παραμύθια για πτυχία Κολούμπια και άλλα πράσινα άλογα. Μπράβο σου, Μαστραντώνη! Καλό αυτό!


Συνεχίζεις, βέβαια, να βάζεις την υπογραφή φαρδιά πλατιά κάτω από σχόλια γραμμένα από άλλους μεταδίδοντας έτσι και σ' άλλους αμόρφωτους το μικρόβιο της "ετερογραφίας". Αυτή η συνήθειά σου -- που ενώ ίσως νομίζεις αφελώς ότι βοηθάει να ξεχαστεί το "ένδοξο" παρελθόν σου και σε αναδεικνύει άνθρωπο "μορφωμένο" με άποψη επί παντός θέματος (πολιτικού, γεωπολιτικού, ομογενειακού, εκκλησιαστικού και, και, και..., αμάν πια!) --, στην πραγματικότητα προκαλεί όχι απλώς τα μειδιάματα αλλά κυριολεκτικά το γέλιο και των πιο ανίδεων που έζησαν το απερίγραπτο εκείνο φιάσκο του πτυχίου Κολούμπια. Πρέπει, Μαστραντώνη, να εγκαταλείψεις αμέσως την κολάσιμη αυτή συνήθεια σου.


Τώρα έρχομαι σε ένα άλλο θέμα, εξίσου σοβαρό, που είναι η σφαιρική ενημέρωση των αναγνωστών σου. Θα αναφέρω τρία παραδείγματα:


α) Πρόσφατα δημοσίευσες μήνυμα του ιερέα Αλεξ Καρλούτσου ο οποίος --ως άλλος Περικλής (ναι, αυτόν έμοιαξε...!!!-) που έκτιζε τον Παρθενώνα-- ξανακαλεί τον κόσμο να συνεισφέρει πάλι στην ανέγερση του Άη Νικόλα. Καλά, δεν μεσολάβησαν τα τελευταία χρόνια τόσες και τόσες, αμέτρητες, αρπαχτές και λαμογιές που ταρακούνησαν την ομογένεια και χρεωκόπησαν την Αρχιεπισκοπή; Καλά, ο Καρλούτσος δεν ήταν βαθιά ανακατεμένος σε όλες αυτές τις εγκληματικές εξελίξεις; Και συ ούτε κουβέντα για όλα αυτά!!! Δεν έπρεπε η εφημερίδα να αναφέρει κάτι και για αυτή την πλευρά του θέματος; Καλά, Μαστραντώνη, δεν καταλαβαίνεις ότι με την επιλεκτική αυτή ενημέρωση αποκρύβεται από το αναγνωστικό κοινό ολόκληρη η εικόνα της κατάστασης και η εφημερίδα σου γίνεται έτσι συνένοχη στην εξαπάτηση του κόσμου ο οποίος έχει δικαίωμα να ενημερωθεί για τα εκατομύρια που ο Καρλούτσος μάζεψε και στη συνέχεια φρόντισε να εξανεμιστούν; Δεν έπρεπε;


β) Άλλο παράδειγμα: στις αρχές της προεδρίας Τραμπ, έγραφε η εφημερίδα σου ότι ο Μιχάλης Καρλούτσος, λαμπρός και άξιος γιός ('άνεργος "Αρχων") του παραπάνω ιερέα, διορίστηκε στο γραφείο πρωτόκολου του Στέϊτ Ντιπάρντμεντ. Ο Μιχάλης, ως γνωστό, πέντε-έξι βδομάδες αργότερα αποπέμφθηκε από το γραφείο πρωτόκολου ως αστοιχείωτος και τελείως ανίκανος γι' αυτή τη δουλειά. Η εφημερίδα σου όμως λέξη δεν ανέφερε για την απότομη και ταχύτατη αποπομπή του κ. Μιχάλη. Αυτό, Μαστραντώνη, δεν είναι σοβαρή δημοσιογραφία, διότι δίνει στους αναγνώστες μια πλευρά του θέματος και τους κρύβει την άλλη, την πιο ουσιαστική ίσως.


γ) Άλλο ένα παράδειγμα: πριν λίγες μέρες η εφημερίδα σου δημοσίευσε μια συνέντευξη κάποιων Dennis Mehiel και Michael Psaros που με κόπο προσπαθούσαν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα σχετικά με το οικονομικό αλαλούμ του Άη Νικόλα. Η εφημερίδα σου αποσιώπησε ολότελα τις διαφορετικές απόψεις και εκτιμήσεις άλλων σοβαρών και αξιόπιστων παραγόντων (ΚΑΛΑΜΙ, Helleniscope κ.ά.) που από καιρό επισημαίνουν τις ασυναρτησίες και αντιφάσεις των παραπάνω εγκάθετων. Είναι τόσο φανερή η προσπάθεια της εφημερίδας σου να τα συγκαλύψει όλα που καταντάει φαιδρή και ασοβάρευτη μέχρις απελπισίας. Δεν έπρεπε, Μαστραντώνη, να αφιερωθεί έστω και μια γραμμή στον σχετικό αντίλογο;


Βέβαια, όλα τα παραπάνω δημοσιεύματα που ανέφερα, είναι παπαδίστικου χαρακτήρα και, σαν τέτοια, είναι γραμμένα από τον περιβοήτο Θεόδωρο Καλμούκο, άτομο κακόφημο και γνωστό στην πιάτσα ως "Καλμουκία". Σε συμβουλεύω ευθέως, Μαστραντώνη, να απαλλαγείς το συντομότερο απ' αυτό το "παντρεμένο" άτομο το οποίο, παρέα μέρα νύχτα με το Μιχαλάκι στη Βοστόνη, δε φημίζεται και τόσο για τις ανδρικές επιδόσεις του. Προσωπικά δεν με αφορούν οι προτιμήσεις του καθενός (γούστο του, καπέλο του!), αλλά σου δίνω τη χρυσή αυτή συμβουλή, μη σου κολλήσουν και σένα καμιά ρετσινιά αυτού του είδους... σε εποχή μάλιστα που τα κουνιστά κοπέλια παντρεύονται όλα τοιχοκολλώντας όπου βρουν (facebook π.χ.) μαγευτικές φωτογραφίες συζυγικής ευτυχίας...


Πίσω στο θέμα μας τώρα. Η σφαιρική λοιπόν ενημέρωση, όπως καθένας αντιλαμβάνεται, σχετίζεται άμεσα με την αντικειμενική ενημέρωση. Δε γίνεται μια σοβαρή εφημερίδα να γράφει για μια πλευρά του θέματος και να παραλείπει τις δυο ή τρεις ή και τέσσερις πλευρές του ίδιου ζητήματος. Με τα τσαμπουκαλήδικα τύπου "δικιά μας είναι η φυλλάδα και γράφουμε ό,τι γουστάρουμε" δεν ωφελείται η ομογένια. Αυτό, Μαστραντώνη, αποτελεί πρόκληση και, όπως γράφει το ιστορικό "ΚΑΛΑΜΙ", "αδιαφορία γιά την ουσία των θεμάτων" και αποφυγή "κριτικής στους χορηγούς (της εφημερίδας), ακόμα και όταν αυτοί ζημιώνουν το σύνολο".


Επομένως και στο θέμα αυτό η εφημερίδα σου, Μαστραντώνη, πρέπει να κάνει άλματα μεγάλα και πολλά αν πρόκειται να ξεπεράσει την προσωποπαγή της βάση και να ξεφύγει από τον όζοντα επαρχιωτισμό της. ΠΟΛΥΠΛΕΥΡΗ λοιπόν ενήμερωση! Οχι ΜΟΝΟΠΛΕΥΡΗ! Το να λέμε αυτό μόνο και να κρύβουμε το άλλο απροσχημάτιστα δεν αποτελεί δείγμα καλοπροαίρετης και έντιμης δημοσιογραφίας. Είναι δείγμα τσαρλατανισμού, τυχοδιωκτισμού και σαφής απόπειρα εξαπάτησης του αναγνωστικού κοινού, των μετρημένων δηλαδή εκατοντάδων που ενώ διαβάζουν ακόμη την εφημερίδα σου, τη χλευάζουν δημόσια ως "αστοριανό κόρακα".


Παράλαβες, Μαστραντώνη, μια πραγματικά ιστορική εφημερίδα, έναν "ΚΗΡΥΚΑ", και τον κατάντησες πατσαβούρα προσωπικής χρήσης, έναν "ΚΟΡΑΚΑ", όπου αναλύεσαι διαρκώς σε "υμνολόγια" των χορηγών σου και υβρεολόγια εναντίο κάθε σοβαρού ανθρώπου που δε προωθεί τους "ανιδιοτελείς" σκοπούς και τα προσωπικά σας συμφέροντα. Καιρός είναι να σταθμίσεις ξανά την κατάσταση και να αλλάξεις ό,τι πρέπει να αλλάξει, αν βέβαια είσπραξες δεόντως τα μηνύματα από το πρόσφατο υφυπουργικό σου στραπάτσο και τη δονκιχοτική εκστρατεία για κατοχύρωση των ανύπαρκτων "πτυχίων" σου ....


Χαιρετισμούς και πάντα καλή φώτιση,

Φάνης Σαμπαρλής

Northern Arizona University
Department of Applied Sociology
824 S. San Francisco Street
Flagstaff, AZ 86011

ΥΓ. Επαναλαμβάνω την πρότασή μου: Σαν δείγμα καλής θέλησης, Μαστραντώνη, μπορείς να δημοσιεύσεις στην εφημερίδα σου την επιστολή μου, όπως και τις άλλες που θα ακολουθήσουν. Σε προσκαλώ σε δημόσιο διάλογο. Επίκαιρο θέμα: "Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στη σύγχρονη εποχή και ειδικά στο χώρο της ομογένειας". Ανοιχτά χαρτιά, Μαστραντώνη!