Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020

3η ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΜΑΣΤΡΑΝΤΩΝΗ


3η ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΜΑΣΤΡΑΝΤΩΝΗ

Προς
ΔΙΑΜΑΤΑΡΗ  Μαστραντώνη (= Μάστερ Αντώνη MBA)
Νέα Υόρκη

Μαστραντώνη αμίμητε,

Είναι η τρίτη επιστολή που σου γράφω.

Δεν θα κουρασθώ να σε συμβουλεύω, διότι ο σκοπός μας είναι ιερός. Αντίθετα με άλλους που δεν βλέπουν τη χρησιμότητα μιας εφημερίδας  που για 4 αδιάκοπες δεκαετίες ειδικεύεται στη παραδημοσιογραφία, εγώ νομίζω ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια να σώσουμε το έντυπο σου, με την προϋπόθεση ότι αυτή τη φορά θα τεθεί πάνω σε στέρεα θεμέλια. Στόχος μας δεν είναι μια πρόχειρη αναβάθμιση, αλλά η ολική και σύγχρονη ανασυγκρότηση της εφημερίδας σου. Αυτό το κάνουμε, βέβαια, για το καλό της Ομογένειας που έχει ζαλισθεί και κυριολεκτικά παραπαίει απὀ την παραπληροφόρηση και παραπλάνηση που μετά μανίας προωθεί ο λεγόμενος "Εθνικός Κήρυξ" από τότε που ανάλαβες εσύ, Μαστραντώνη. Όπως είπαμε, από "Εθνικός Κόραξ" όπως τον έχεις καταντήσει, πρέπει να αναδειχθεί ξανά σε "Εθνικό Κήρυκα" που κάποτε ήτανε.

Επομένως, εφόσο αποβλέπουμε στη ολική ανασυγκρότηση του έντυπου, θα διακόψουμε προς το παρόν την εξέταση μεμονωμένων πτυχών της δραστηριότητας της εφημερίδας και θα ξεκινήσουμε από την αρχή, απ' το υπόβαθρο της όλης υπόθεσης.

Θα μιλήσουμε λοιπόν πρώτα για τον χαρακτήρα σου και τα φόντα που διαθέτεις προκειμένου να διευθύνεις έντιμα, σωστά και αποτελεσματικά μια σύγχρονη εφημερίδα. Κατόπιν πρέπει να συζητηθεί το θέμα της "αγοράς" του Ε.Κ. πριν 40 χρόνια, καθώς και η επέκταση της εφημερίδας το 1997 με την εβδομαδιαία αγγλόφωνη έκδοση "The National Herald". Σχετικό θέμα που πρέπει οπωσδἠποτε να εξετασθεί είναι βέβαια και το βιογραφικό που χρόνια τώρα θέτεις σε κυκλοφορία  και που σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσε τη βάση για να μαζεύεις βραβεία, να κάνεις διαλέξεις εδώ κι εκεί και να εμφανίζεσαι γενικά ως "μορφωμένος και διανοούμενος".

Τα παραπάνω είναι θέματα σοβαρά με πολλά ακόμη αδιευκρίνιστα, μέχρι και σκοτεινά, σημεία που αν δεν διαλευκανθούν προηγουμένως δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην εξέταση άλλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η εφημερίδα επί καθημερινής βάσης.

Έχω τη γνώμη ότι και συ θα προσυπογράψεις τα παραπάνω εφόσο, όπως επανειλημμένα έχεις δηλώσει, επιδιώκεις το καλό της Ομογένειας, κόπτεσαι και αγωνιάς για το μέλλον της, και θέλεις να προσφέρεις, όχι οικονομικά βέβαια, αλλά όπως πάντα με ανέξοδη δασκαλόμορφη αρθρογραφία. Ας είναι και έτσι! Όπως και νάναι θέλω να πιστεύω ότι έχουμε και οι δυο την ίδια θέληση και τελικά τους ίδιους σκοπούς.

Έρχομαι αμέσως στο πρώτο θέμα που αφορά τον χαρακτήρα και τα φόντα πούχεις. Θα σημειώσω πρώτα πρώτα ότι όλοι έχουμε και τα καλά και τα κακά μας, μειονεκτήματα και πάθη, ίσως και λίγες αρετές. Εκείνο πούχει σημασία είναι να μπορείς να συγκρατείς τις ορμές σου για να μη σε κατευθύνουν διαρκώς σε φαντασιώσεις, υπερβολές και γελοιότητες. Χρειάζεται κατόπιν και μια στοιχειώδη μόρφωση, λίγη (αλλά σωστή) γνώση ελληνικών και μια έστω και περιορισμένη εγκυκλοπαιδική κατάρτιση. Και μη ξεχνάς ότι πάνω απ' όλα η δημοσιογραφία είναι λειτούργημα και σαν λειτούργημα προϋποθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία που είναι διαμετρικά αντίθετα με την υπεροψία και την έπαρση (τον τουπέ που λέμε), την απληστία, την εκμετάλλευση, τον εκβιασμό, τη ψευδολογία, την απάτη. Τώρα, μη πας μακριά, ξαναδές μόνο το βίντεο του Σκάι και κρίνε εσύ, Μαστραντώνη, αν κάνεις για το λειτούργημα αυτό ή όχι.

Όσο για το ζήτημα της αγοράς του Ε.Κ. το 1979, δεν εξήγησες ποτέ που βρέθηκαν ξαφνικά όλα εκείνα τα υπέρογκα ποσά που απαιτούνταν για την απόκτηση του έντυπου. Όλα αυτά τα χρήματα που τα βρήκες; Μαστραντώνη! Αφού, όπως και πάλι δήλωσες, δεν είχες χρήματα να "πληρώσεις" για το πτυχίο ΜΒΑ το 1979, πως ξαφνικά βρέθηκες τον ίδιο χρόνο με χιλιάδες χιλιάδων ή και εκατομύρια δολ. για να "αγοράσεις το 100% των μετοχών της εκδοτικής εταιρείας του Εθνικού Κήρυκα";;; Σίγουρα δεν τα βρήκες πλένοντας πιάτα, όπως --για να κερδίσεις τη συμπάθεια των αδαών-- παραπλανητικά δήλωσες στην εκπομπή του Σκάι. Μπορεί να πλένεις πιάτα για διακόσια χρόνια, αλλά ποτέ, πλένοντας πιάτια, δε θα στιβάξεις όλα εκείνα τα πράσινα χαρτονομίσματα που χρειάζονται για να αγοράσεις εφημερίδα (συν κτίρια, γραφεία, τυπογραφεία κτλ) και επιπλέον πολυτελή διαμερίσματα στο Μανχάταν αλλά και στήν οδό Στησιχώρου δίπλα στο προεδρικό Μέγαρο στην Αθήνα. Σύμφωνα με το ιστορικό ΚΑΛΑΜΙ που φημἰζεται για την ακρίβεια των πληροφοριών του, τα χρήματα για την "αγορά" σου τα' δοσε πριν 40 χρόνια ο γερο-Μητσοτάκης προκειμένου, σαν πρόθυμος παραγιός, να κάνεις τη δουλειά του, να εξασφαλίσεις δηλαδή με τη βοήθεια της εφημερίδας την υποστήριξη της Ομογένειας με στόχο την προώθηση της πολιτικής του ατζέντας. Επομένως, Μαστραντώνη, χρησιμοποιώντας σα δούρειο ίππο μια ιστορική εφημερίδα, δρούσες όλα αυτά τα χρόνια σαν μικροπρεπής αλλά καλοπληρωμένος παραδημοσιογραφικός πράκτορας του Μητσοτάκη. Αληθεύουν αυτά;  ή όλα ψέματα είναι;

Η επέκταση του Ε.Κ. το 1997 με την εβδομαδιαία αγγλόφωνη έκδοση "The National Herald" είναι ένα άλλο ενδιαφέρον θέμα. Για ποιο ακριβώς λόγο έγινε αυτή η επέκταση; Μαστραντώνη. Που βρέθηκαν πάλι τόσα χρήματα; Λένε αυτοί που ξέρουν ότι σου τα' δοσε (1-2 εκατομ. τότε) ο Αγγελόπουλος, αυτόν που λιβάνιζες επί δεκαετίες. Όλοι βέβαια αντιλαμβάνονται ότι δεν σου τα' δοσε επειδή ήσουν έξυπνος ή ωραίος ή λόγω της μεγάλης σου αγάπης για την Ομογένεια. Γιατί άραγε σου τα' σταξε ο Αγγελόπουλος που δεν τόχε συνήθειο να δίνει χωρίς σίγουρο αντάλλαγμα; Για ποιόν λόγο σου τα' δοσε; Μαστραντώνη. Ποιό ήταν επιτέλους αυτό το αντάλλαγμα;

Και τώρα να πάμε στο τελευταίο θέμα της μέρας. Το βιογραφικό σου, Μαστραντώνη. Έχει προβλήματα, πολλά μάλιστα. Θα περιορισθώ όμως σε ένα μόνο, διότι τα υπόλοιπα κουραφέξελα περί Κουίνς και Κολούμπια καλλίτερα να μην τα αναφέρουμε για την ώρα. Λοιπόν το ζήτημα είναι πότε έφθασες στις ΗΠΑ και αν είχες  τελειώσει προηγουμένως το γυμνάσιο στο νησί σου. Έχεις δηλαδή ή δεν έχεις απολυτήριο γυμνασίου, διότι το "Πρώτο Θέμα" στις 5/12/19 έγραφε: «παραμένει άγνωστο εάν έχει απολυτήριο λυκείου»". Γιατί να σημειώσει κάτι τέτοιο η καλά ενημερωμένη αθηναϊκή εφημερίδα;

Αυτά λοιπόν όλα είναι ερωτήματα που αιωρούνται μόνιμα σαν βέλη απειλητικά και πρέπει κάποτε να απαντηθούν. Χρειάζονται έντιμες και σαφείς εξηγήσεις, όχι άλλα παραμυθιάσματα! Πρέπει επιτέλους, Μαστραντώνη, να βρεις το θάρρος να βγεις και να τα διαλευκάνεις όλα αυτά. Μη κρύβεσαι, δε σε συμφέρει. Μίλησε επιτέλους και αποστόμωσε τους "συκοφάντες που σε ζηλεύουν". Αν πάλι κρυφτείς, όπως συνηθίζεις, η Ομογένεια πούχει μείνει σύξυλη από τις πρόσφατες αποκαλύψεις του ΚΑΛΑΜΙΟΥ, θα είναι γιά πάντα επιφυλακτική απέναντι σου, Μαστραντώνη, και θάχει διαρκώς αμφιβολίες και -δικαιολογημένα- πολλές, μα πολλές υποψίες....

Χαιρετισμούς και αναμένουμε στ' ακουστικό,
Φάνης Σαμπαρλής

Northern Arizona University
Department of Applied Sociology
Flagstaff, AZ 86011


ΥΓ. Περιμένω ακόμη να  δημοσιεύσεις τις επιστολές μου, προκειμένου να αρχίσουμε έναν εποικοδομητικό δημόσιο διάλογο για το καλό και της εφημερίδας σου και της Ομογένειας. Είσαι, λες πάντα, άνθρωπος της διαφάνειας και των ανοιχτών χαρτιών. Δείξε μας το επιτέλους, Μαστραντώνη!