Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2020

Και μαλλιοβαμμένος ...

ΓΙΑ ΒΑΦΕΣ ΜΑΛΛΙΩΝ
ΣΥΝΤΟΜΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΣΤΟΝ ΚΟΛΟΥΜΠΙΑ ΜΑΣΤΡΑΝΤΩΝΗ

Προς
ΔΙΑΜΑΤΑΡΗ  Μαστραντώνη (= Μάστερ Αντώνη MBA)
Νέα Υόρκη

Μαστραντώνη αμίμητε,

Κοιτάζοντας διάφορες φωτογραφίες σου, παρατήρησα με έκπληξη κάτι που δεν ήξερα, ούτε και φανταζόμουν. Κανένας άλλωστε δεν το επισήμανε ως τώρα και γι' αυτό ίσως δεν το είχα προσέξει και εγώ.

Δεν αναφέρομαι βέβαια στις φωτογραφίες εκείνες όπου ποζάρεις φιλάρεσκα κι επιτηδευμένα προβάλλοντας επιδεικτικά --μη τυχόν και δεν τη δούμε-- και μια ακριβή ρολογάρα στον αριστερό καρπό. Το σημείο αυτό, όσο αρχοντοχωριατιά κι αν αποκαλύπτει, δεν είναι πραγματικά και τόσο ενοχλητικό. Όλοι έχουν πια κατανόηση γι' αυτά και άλλα καμώματα σου. Αρκεί να λάβουν υπόψη την καταγωγή και τη θεαματική πλην ύποπτη σταδιοδρομία σου στο χώρο της Ομογένειας, διότι --μη το ξεχνάς-- υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που θυμούνται πως, ενώ κάποτε «πούλαγες και κουπόνια του ΠΑΚ στην Αστόρια», ξαφνικά με κάποια μαγική επέμβαση αναδείχθηκες σε "μεγάλο" μητσοτακικό εκδότη ...

Παραβλέποντας ωστόσο όλα αυτά, ξανακοίταξα προσεκτικά τις συγκεκριμένες φωτογραφίες που μου κίνησαν την περιέργεια, μη τυχόν και μ' απατούσαν τα μάτιά μου. Τις εξέτασα μια μετά την άλλη αργά και υπομονετικά. Τις σύγκρινα μάλιστα μεταξύ τους με επιμέλεια, ακόμη και με μεγεθυντικό φακό.

Απρόσμενη ανακάλυψη! Τον αθεόφοβο, τον κατεργάρη --ξεφώνησα-- πάλι προσπαθεί να εμφανιστεί διαφορετικός απ' ό,τι πραγματικά είναι.

Διερωτήθηκα αμέσως --δεν σου το κρύβω, Μαστραντώνη-- τι συμβαίνει επιτέλους μ' αυτόν τον παράξενο τύπο που δε μπορεί ποτέ, μα ποτέ, νάναι αληθινός; Απατηλός και ψεύτικος ακόμη και στις φωτογραφίες!

Δε θέλω να σε θίξω, Μαστραντώνη. Αλλά πες μου τώρα εσύ πως αλλιώς να χαρακτηρίσω έναν εβδομηντάρη, πατέρα, σοβαρό δήθεν άνθρωπο με σοβαροφανή δουλειά, που σαν γυναικούλα της γειτονιάς τρέχει διαρκώς στα κομμωτήρια να βάφει τα μαλλιά του ;;;

Πως ένας "διανοούμενος" που --χωρίς πραγματικά πτυχία, ίσως και χωρίς απολυτήριο γυμνασίου-- ασταμάτητα γράφει "βαθυστόχαστα" σχόλια όχι για ένα μόνο θέμα αλλά για όλα τα ζητήματα αυτού του κόσμου (πολιτικά, γεωπολιτικά, κοινωνικά, φιλανθρωπικά, εκκλησιαστικά, πολιτιστικά, εκπαιδευτικά, καλλιτεχνικά, φυλετικά, σεξουαλικά, διαστημικά, υφαλοκρηπιδικά κτλ. κτλ.), πως ένας τέτοιος "βαθύς στοχαστής" και "άνθρωπος των γραμμάτων" --όπως θέλεις και επιμένεις να εμφανίζεσαι-- έχει το χρόνο να κάθεται ώρες αμέτρητες και ατέλειωτες στα κομμωτήρια για να μεταμορφώνεται διαρκώς από ασπρομάλλη σε ξανθομάλλη και από γκριζομάλλη σε καστανομάλλη, και πάλι από γέροντα ασπρόγκριζο σε ξανθούλικο γαμπρό; Μόνο ολότελα κοκκινομάλλη, βρε αμίμητε, δε σε είδαμε ακόμη!

Και για να μη με κατηγορήσεις ως ζηλόφθονο και συκοφάντη, όπως το συνηθίζεις με όποιον σου λέει τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη, παραθέτω μερικές φωτογραφίες για να μπορέσει ο αναγνώστης να διαπιστώσει με τα ίδια του τα μάτια τις μαλλιοβαφικές σου επιδόσεις και ζαβολιές:

ασπρομάλλης
  
γκριζομάλλης
  
καστανο-γκριζομάλλης
καστανομάλλης
  
κοκκινο-ξανθομάλλης

Τελειώνω, Μαστραντώνη, με το παρακάτω ιστορικό ανέκδοτο που λέει πολλά, πάμπολλα :

Ανήρ εις Λακεδαίμονα ήλθε Κείος, γέρων ήδη ων. Ούτος τα μεν άλλα ην αλαζών, ησχύνετο δε επί τω γήρα· και δια ταύτα τας τρίχας πολιάς ούσας επειράτο βαφή αφανίζειν. Παρελθών ουν εις τους Λακεδαιμονίους, και τοιαύτην έχων την κεφαλήν, είπεν εκείνα, υπερ ων και αφίκετο.
Αναστάς ουν Αρχίδαμος, ο των Λακεδαιμονίων βασιλεύς, έλεγε:
"Τι δύναται ούτος υγιές ειπείν,
ος ου μόνον επί τη ψυχή το ψεύδος έχει,
αλλά και επί τη κεφαλή περιφέρει;

Λυπάμαι που το παραπάνω κείμενο είναι γραμμένο στην αρχαία ελληνική γλώσσα και θα δυσκολευτείς να το καταλάβεις. Φαντάζομαι όμως πως στο εφημεριδομάγαζο σου, γνωστό ως "κορακοτροφείο" όπου συχνάζουν Τσερπέληδες, Γαλατουλάδες και άλλοι σύγχρονοι φωστήρες, θα υπάρχει ακόμη κάποιος ικανός να σου το μεταφράσει και να σου κάνει και μια στοιχειώδη ανάλυση. Ελπίζω μόνο, Μαστραντώνη, να σου το εξηγήσουν σωστά καθώς, εκτός απ' τη βαφή μαλλιών, αναφέρει κάτι και για αλαζόνες και ψευδολόγους...

Καλό μάθημα, λοιπόν, και καλή φώτιση,

Φάνης Σαμπαρλής
Northern Arizona University
Department of Applied Sociology
Flagstaff, AZ 86011