Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020

Παραδημοσιογραφική προστασία και Μαστραντώνης


Παραδημοσιογραφική προστασία και Μαστραντώνης

Εμφανίσθηκε ο Μαστραντώνης πριν μια βδομάδα στο κυριακάτικο ραδιοφωνικό πρόγραμμα "Cats Roundtable" να αναλύσει τα επεισόδια του Έβρου. Παρουσιάσθηκε με την ιδιότητα του "ειδικού", καθότι "πρώην υφυπουργός εξωτερικών" (για λόγους εντυπωσιασμού, χωρίς το περιοριστικό "για Απόδημους Έλληνες").

Τι εξήγησε ο διανοούμενος Μαστραντώνης; Αφού πρώτα προπονήθηκε αρκετά για να διαβάσει στα αγγλικά τις έτοιμες και απ' άλλους γραμμένες απαντήσεις του στις εκ των προτέρων γνωστές ερωτήσεις του ραδιοπαρουσιαστή Γιάννη Κατσιματίδη (Cats), είπε, με δυο λόγια, ότι: δεν αντέχει άλλο η Ελλάδα, γι 'αυτό οι ευρωπαϊκές δυνάμεις "ή κάποιος άλλος" πρέπει επιτέλους να επέμβει για να τερματισθεί η προσφυγική τραγωδία για την οποία ευθύνονται Τουρκία και Ρωσία, χωρίς βέβαια να ξεχνιέται ότι η σημερινή τραγωσία έχει τις ρίζες της στην αντι-ανθρωπιστική πολιτική -ποιανού άλλου;- του Ασσάντ!

Αυτή ήταν η βαθιά ανάλυση του Μαστραντώνη! Όμοια περίπου με τα άλλα διαμάντια της μαστραντωνικής σοφίας που εμφανίζονται ακόμη στον Ε.Κ. και που, ενώ φέρουν την υπογραφή του, είναι εμπνευσμένα, δουλεμένα και διατυπωμένα από έμμισθους υποτακτικούς λίγο πιο μορφωμένους από τον ίδιο.

Τώρα, αν ήθελε να αποφύγει τις φαιδρότητες ο Κατσιματίδης μπορούσε κάλλιστα να βρει κάποιον πραγματικά "ειδικό" να αναλύσει ένα περίπλοκο θέμα, όπως το σύγχρονο προσφυγικό. Ωστόσο δεν το έκανε. Όπως φαίνεται, δεν τον ενδιέφερε η ποιότητα της ανάλυσης. Σημασία είχε η παρουσία και η προβολή του Μαστραντώνη.

Διότι, είτε κάλεσε τον Μαστραντώνη ο Κατσιματίδης είτε ο Μαστραντώνης ή ο Καρλούτσος προκάλεσε την πρόσκληση, η ραδιοφωνική παρουσία του Μαστραντώνη δείχνει, αρκετά καθαρά, ένα πράγμα: ότι έχει τεθεί σε εκτέλεση σχέδιο αποκατάστασης του κύρους του Μαστραντώνη στην Ομογένεια μετά την ταπεινωτική εκείνη περιπέτεια Κολούμπια και το επακόλουθο υφυπουργικό στραπάτσο που δεν είναι εύκολο να ξεχάσει η Ομογένεια. Το κύρος του Μαστραντώνη πρέπει με κάθε τρόπο να επανορθωθεί και μάλιστα να τονωθεί ακόμη περισσότερο! Για ποιό λόγο;

Για τον απλούστατο λόγο ότι τώρα περισσότερο από κάθε άλλη φορά --τώρα που τα άλλα διαδικτυακά ΜΜΕ μυρίστηκαν χονδρά σκάνδαλα και άρχισαν να εκθέτουν ασύλληπτες καταχρήσεις και να βαράνε από κάθε μεριά, βρίσκοντας όλο και μεγαλύτερη απήχηση-- η εφημερίδα του Μαστραντώνη είναι απαραίτητη, τελείως απαραίτητη για κάλυψη των δραστηριοτήτων του κυκλώματος (Βαρθολομαίος - Καρλούτσος και Σία) που -εδώ και 30-40 χρόνια- εκμεταλλεύεται οικονομικά την Εκκλησία και την Ομογένεια. Το κύκλωμα γίνεται "ευπρόσβλητο" χωρίς την απαιτούμενη "παραδημοσιογραφική" προστασία. Γι' αυτό χρειάζεται ο Μαστραντώνης και η εφημερίδα του!

Η "παραδημοσιογραφική" προστασία διαπιστώνεται σε μύρια θέματα που το κύκλωμα, από χρόνια και βάσει σχεδίου, προσπαθεί να δρομολογήσει (οικονομικά αρχιεπισκοπής, θεολογική σχολή, εξώσεις και εκλογές αρχιεπισκόπων. εθνικός ρόλος Εκκλησίας και Ομογένειας, ρόλος ομογενειακών συλλόγων, ελληνική παιδεία κτλ.) αλλά προπαντός στην υπόθεση Αγίου Νικολάου για την οποία και φέρει την αποκλειστική ευθύνη.

Η προστασία προσφέρεται με την άσκηση της παραδημοσιογραφίας που σημαίνει επιλεκτικότητα στην πληροφόρηση. Δηλαδή επιλογή αυτής και όχι εκείνης της είδησης, αναφορά σε συμφέρουσες μόνο πλευρές της είδησης και συστηματική παρασιώπηση όλων των ασύμφορων παράμετρων της. Ένα μόνο παράδειγμα: η μαστραντωνική εφημερίδα ανακοίνωσε πρόσφατα ό,τι έχουν βρεθεί κάμποσα εκατομύρια για να ξαναρχίσουν τα έργα στον Άη Νικόλα, χωρίς ωστόσο να κάνει τη παραμικρή αναφορά στα εκατομύρια που κλάπηκαν στη προηγούμενη φάση και που είχαν οδηγήσει στη διακοπή των έργων. Δείγμα επιλεκτικής και άρα ατελούς και μεροληπτικής ενημέρωσης! Καθαρή παραδημοσιογραφία!

Ο Μαστραντώνης λοιπόν είναι αναντικατάστατος. Οι υπηρεσίες του οι παραδημοσιογραφικές είναι απαραίτητες, όσο ακριβά κι αν στοιχίζουν. Γι' αυτό κι ο Κατσιματίδης, αγωνίζεται να επανορθώσει το ρημαγμένο όνομα του Μαστραντώνη. Πως αλλιώς θα συνεχίσει αυτός να καλύπτει και να προστατεύει αποτελεσματικά τον κουμπάρο του Καρλούτσο (και βέβαια και τους συνένοχους του κουμπάρου...); Αυτά όσον αφορά τη διαπλοκή Κατσιματίδη-Μαστραντώνη.


Από την άλλη πλευρά και η ελληνική κυβέρνηση του Μητσοτάκη κάνει ό,τι μπορεί για να αποκατασταθεί στο χώρο της Ομογένειας το στραπατσαρισμένο κύρος του Μαστραντώνη. Ο Μητσοτάκης, αν και τον έδιωξε από την κυβέρνηση, έχει ακόμη ανάγκη την εφημερίδα για προώθηση στην Ομογένεια της εικόνας και της πολιτικής ατζέντας του. Έτσι εξηγείται η επίσκεψη της νέας πρέσβειρας της Ελλάδας στα γραφεία της μητσοτακικο-μαστραντωνικής εφημερίδας στην Αστόρια και οι φωτογραφίες με τον διαπομπευμένο έκπτωτο υφυπέξ. Αυτός είναι και ο λόγος που βλέπουμε τη μαστραντωνική φάτσα σε κάθε εκδήλωση του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.

Παντού λοιπόν αγωνιώδεις προσπάθειες να ξαναφτιαχτεί μια καινούργια και αξιόπιστη, εντιμοφανής και γενικά αποδεκτή εικόνα του Μαστραντώνη! Η αποκατάσταση είν' απαραίτητη και για το ηγετικό εκκλησιαστικό ντουέτο και για τον πραγματικό ιδιοκτήτη της εφημερίδας... αν πρόκειται όλα να συνεχισθούν όπως πριν...