Πέμπτη 16 Απριλίου 2020



Λουκέτο στον "Εθνικό Κήρυκα" ;;;


ΚΑΤΡΑΚΥΛΑ! - ΚΟΥΤΡΟΥΒΑΛΑ! - ΛΟΥΚΕΤΟ?

"Eφημερίδα που δεν αυξάνει τους συνδρομητές της,
όσους και να ’χει,
βρίσκεται σε παρακμή"
Ονορέ ντε Μπαλζάκ,
Monographie de la presse parisienne, 1843
(μτφρ. Κώστας Κουτσουρέλης)

Είναι αβέβαιο αν η εφημερίδα "Εθνικός Κήρυκας" βάλει λουκέτο εντός των προσεχών μηνών. Ακούγονται διάφορα, πολλά και όλο και περισσότερα. Βέβαιο μόνο είναι ότι ο υπεύθυνος Μαστραντώνης το σκέφτεται από καιρό. Βέβαιο επίσης είναι ότι το σκέφτεται ακόμη σοβαρότερα τώρα μετά τη φοβερή νίλα που έπαθε πριν μερικούς μήνες με την απάτη των ανύπαρκτων πτυχίων του (Columbia) και το ατιμωτικό υφυπουργικό στραπάτσο που επακολούθησε.


Ελάχιστοι συνδρομητές

Το καλά πληροφορημένο ΚΑΛΑΜΙ έχει γράψει επανειλημμένα ότι ο αριθμός συνδρομητών του "Εθνικού Κήρυκα" είναι δραματικά μικρός και ότι η μεγάλη πλειοψηφία των αναγνωστών του αποτελείται πια από "ηλικιωμένους ... Αστόριας και περιχώρων", ενώ η Ομογένεια γενικά τον "αγνοεί θεωρώντας τον αναξιόπιστο".

Παράλληλα, και το Helleniscope μας βεβαιώνει ότι "η Ομογένεια της Ν.Υόρκης έχει σταματήσει εδώ και χρόνια να διαβάζει τον Εθνικό Κήρυκα", επισημαίνοντας ότι έχει "καταντήσει ένα κουρέλι που στα κεντρικά σημεία διανομής να μην το αγγίζουν οι έλληνες της Ν.Υόρκης ακόμα και όταν τους το χαρίζουν στα οπωροπωλεία μαζί με τις ντομάτες και τα λαχανικά".


Αλλά και ο Μαστραντώνης ο ίδιος διαπιστώνει κάθε μέρα και οδυνηρότερα ότι από τις μετρημένες συνδρομές, τις όλο και αραιότερες διαφημίσεις και καταχωρήσεις, τις τακτικές ή έκτακτες ομογενειακές ενέσεις και τις δυσεπίτευκτες πια περιστασιακές χορηγίες απ'εδώ κι απ'έξω, δεν έχει η εφημερίδα του την δυνατότητα να συντηρηθεί και να κρατηθεί στο οικονομικό επίπεδο του χρυσού παρελθόντος. Ήδη ο εφιάλτης του "λουκέτου" βρίσκεται στο κατώφλι.



Πιθανότητα λουκέτου

Εντείνονται διαρκώς οι συζητήσεις για την πιθανότητα "λουκέτου" τόσο ενδοοικογενειακά (στον ίδιο το χώρο του Ε.Κ.) όσο και ευρύτερα σε δημοσιογραφικούς κύκλους της Ομογένειας, όπως βέβαια και σε επίπεδο κοσμάκη. Αναφορά στο συγκεκριμένο θέμα κάνει το ΚΑΛΑΜΙ, σημειώνοντας επί λέξει ότι "κινδυνεύει με «λουκέτο» εξαιτίας πολύ μικρής κυκλοφορίας" και, σε άλλο σημείο, "η αγορά βοά ότι η εφημερίδα τους πάει γιά «λουκέτο»''.


Πως έφθασε ο Ε.Κ. στα πρόθυρα λουκέτου

Μετα την αδιάκοπη ποιοτική κουτρουβάλα του Ε.Κ. από τότε (1979) που τον "αγόρασε" ο Μαστραντώνης, το αστοριανό έντυπο δεν μπόρεσε να γνωρίσει έστω και τη παραμικρή ανάκαμψη τόσο σε επίπεδο ποιότητας όσο και σε επίπεδο συνδρομητών. Οι παρατηρητές αποδίδουν την βαθμιαία αλλά σταθερή κατωφορική πορεία του Ε.Κ. κυρίως στις "ιδιαιτερότητες" που εφάρμοσε βαθμιαία ο Μαστραντώνης, από το 1979 μέχρι σήμερα.

  • Βασική ιδιαιτερότητα είναι η εγκατάλειψη του παραδοσιακού ρόλου της εφημερίδας που είναι να ελέγχει την εξουσία (στην περίπτωση μας: Εκκλησία, κοινότητες, ελληνική διπλωματική εκπροσώπηση και ομογενειακοί οργανισμοί και σωματεία) και να αποκαλύπτει και κρίνει τα «κακώς κείμενα». Στην περίπτωση μας, ο ρόλος αυτός αντικαταστάθηκε με την προσπάθεια του Μαστραντώνη να ταυτισθεί με την εξουσία, μπαίνοντας έτσι "και ο ίδιος «στο ψητό» και συμμετέχοντας στο πάρτι" !
  • Για την επίτευξη του στόχου του, να γίνει δηλ. εξουσία, ο Μαστραντώνης προσέφυγε σε ανορθόδοξα μέσα,  την παραδημοσιογραφία εφαρμόζοντας ως πάγιο σύστημα την επιλεκτική ειδησεολογία με επίδοση στην αποπληροφόρηση και παραπληροφόρηση. Συνηθισμένη δηλαδή τακτική της εφημερίδας είναι η παρασιώπηση "ασύμφορων" ειδήσεων, ή --όταν αυτό είναι αδύνατο-- η πλήρης ή μερική διαστρέβλωση και συσκότιση τους. Παράλληλα επιδίδεται στην υπερπροβολή ορισμένων επιλεγμένων ατόμων (συνήθως χορηγών της εφημερίδας), επικέντρωση της κριτικής σε ορισμένα άλλα συγκεκριμένα πρόσωπα κτλ κτλ.
  • Άλλο χαρακτηριστικό του Ε.Κ. είναι ότι προβαίνει συχνά σε "ανιστόρητους κομπασμούς". Αυτοδιαφημίζεται και αυτοεπαινείται σε βαθμό που η υπερεκτίμηση του ρόλου και της ποιότητας του γίνεται εύκολα αντιληπτή. Αυτή η τάση που αν μη τι άλλο μαρτυρεί ελαφρότητα, προδιαθέτει συνήθως τους αναγνώστες αρνητικά.
  • Άλλη ιδιαιτερότητα του Ε.Κ. είναι να προσλαμβάνει "φτηνούτσικους" συντάκτες (ακόμη και φοιτητές) χωρίς δημοσιογραφική προπαίδεια και πείρα με αποτέλεσμα η γλωσσική ποιότητα της εφημερίδας να έχει φθάσει σε απαράδεκτα επίπεδα. Πλημμελής χρήση αρχαϊσμών, ακυρολεξίες, ασυνταξίες, ανακριβολογίες (στο περίπου), αντιγραμματισμοί κτλ. είναι συνηθισμένα φαινόμενα που πλήττουν την σοβαρότητα του έντυπου.
  • Στις ανορθόδοξες αυτές μεθόδους ήρθε να προστεθεί με τον καιρό και ένα άλλο αρνητικό στοιχείο, ο εξόφθαλμος προσωπαγής χαρακτήρας της εφημερίδας. Ο εκδότης εμφανίζεται διαρκώς στην εφημερίδα ως "σπουδαίος διανοούμενος με άποψη", σχολιάζει και κρίνει επώνυμα τα πάντα, και δημοσιεύει με κάθε ευκαιρία ειδήσεις για το πρόσωπο του (έστω και ανούσιες και χωρίς ενδιαφέρον), χώνοντας ταυτόχρονα όπου μπορεί και τη φωτογραφία του.

Αν έλειπαν οι παραπάνω "ιδιαιτερότητες" -παρατηρούν έγκριτοι δημοσιογράφοι- θα υπήρχε ακόμη περιθώριο να σωθεί μια ιστορική εφημερίδα, καθώς η Ομογένεια ξέρει να εκτιμά την προσπάθεια επανόρθωσης μιας έντιμης ομογενειακής δραστηριότητας και θα έβρισκε τα μέσα να το εκφράσει και έμπρακτα. Ωστόσο η εφημερίδα δε φαίνεται να εγκαταλείπει σύντομα τις παραδημοσιογραφικές, προσωποπαγείς και άλλες ιδιαιτερότητες της, αυτές ακριβώς που οδήγησαν στην παρακμή και την έφεραν στα πρόθυρα του λουκέτου. Θα μπορούσε μάλιστα να σημειωθεί ότι, όσο περνά ο χρόνος, οι ιδιαιτερότητες γίνονται εντονότερες και φυσικά εμφανέστερες.


Ακόμη μια προλουκέτια ένεση ;

Η απόφαση για το αν θα πέσει τελικά λουκέτο ή όχι, θα εξαρτηθεί, ως φαίνεται, από το ύψος της "οικονομικής υποστήριξης" που θα λάβει ο "Ε.Κ." από την Ελλάδα για το "εθνικό" έργο που, υποτίθεται, επιτελεί. Η Ελλάδα, ως γνωστό, αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα που έχουν οξυνθεί λόγω κορωνοϊού. Έτσι, δύσκολα μπορεί να προβλεφθεί αν θα συνεχίσουν, στο ίδιο ή χαμηλότερο επίπεδο, οι επιδοτήσεις ομογενειακών φορέων εκμέρους της Ελλάδας. Εάν, παρά τα μύρια τόσα προβλήματα που έχει να παλέψει η χώρα, τα δολάρια ξαναρχίσουν να εισρέουν στα ταμεία του Ε.Κ., όπως γινόταν στο παρελθόν, τότε για μια ακόμη φορά θα μπορέσει ο "Ε.Κ." να αποφύγει το λουκέτο, εξακολουθώντας για ένα διάστημα να βγάζει έστω και τα λίγα φύλλα που εδώ και χρόνια τυπώνει σε καθημερινή βάση.