Τρίτη 25 Αυγούστου 2020



4η ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΣΤΟΝ ΚΟΛΟΥΜΠΙΑ ΜΑΣΤΡΑΝΤΩΝΗ



Προς
ΔΙΑΜΑΤΑΡΗ  Μαστραντώνη (= Μάστερ Αντώνη MBA)
Νέα Υόρκη

Μαστραντώνη αμίμητε,

Λυπάμαι που η επικοινωνία μας διακόπηκε απότομα λόγω κορωνοϊού. Επανέρχομαι όμως, μετά τόσους μήνες, με ανανεωμένο ζήλο προκειμένου να προωθήσουμε τα ομογενειακά μας θέματα ξεκινώντας από την ανασυγκρότηση της ιστορικής εφημερίδας που για τέσσερις δεκαετίες εκδίδεις, τον ξεπεσμένο σήμερα και λιγοδιαβασμένο "Εθνικό Κήρυκα".

Θα αντιτάξεις ευθύς εξαρχής -σίγουρο αυτό- ότι η εφημερίδα σου, γνωστή στον απλό κόσμο ως "Εθνικός Κόρακας" ή "πατσαβούρα της παραπληροφόρησης", ούτε ξεπεσμένη είναι, ούτε λιγοδιαβασμένη. Θα προβάλεις μάλιστα σαν επιχειρήματα ότι --αντίθετα με όσα παρατηρούν και εξηγούν οι ειδικοί-- η εφημερίδα σου βρίσκεται από χρόνια σε "ανοδική πορεία", αφού τώρα υπάρχει και εβδομαδιαία αγγλική έκδοση που δεν υπήρχε παλαιότερα, αφού τώρα εκδίδονται ένθετα, περιοδικά κτλ. που δεν εκδίδονταν στο παρελθόν, αφου τώρα υπάρχει και ηλεκτρονική έκδοση, έστω και κακόφτειαχτη, που δεν υπήρχε πριν δυο δεκαετίες. Και φυσικά, επειδή δεν μπορείς να ξεφύγεις από την άμετρη μεγαλομανία που σε διακρίνει, θα επικαλεσθείς όσα με την υπερτροφική --άλλοι θάλεγαν "αθεράπευτα αρρωστημένη"-- φαντασία σου κάθεσαι σαν φουσκωμένος κόκκορας και δημοσιεύεις για τον εαυτό σου εδώ και χρόνια:
  • Ό,τι είναι οι New York Times γιά τους Αμερικανούς, είναι ο 'Εθνικός Κήρυκας' γιά την Ομoγένεια
  • Γενικά η (ελληνοαμερικάνικη) κοινότητά μας, θεωρεί ως "Ευαγγέλιο" τον "Εθνικό Κήρυκα"
  • Η μοναδική καθημερινή ελληνική εφημερίδα των Ηνωμένων Πολιτειών 'Εθνικός Κήρυξ' (εκδίδεται από το 1915 συνεχώς) κρατά συνδεδεμένο και ζωντανό τον Ελληνισμό της Αμερική [...] Η μεγάλη κυκλοφορία της την καθιστούν γέφυρα μεταξύ Ελλάδας και Αμερικής
και τόσες άλλες παρόμοιες αερολογίες -κυριολεκτικά μωρολογίες- που δεν έχουν καμιά βάση στην πραγματικότητα.

Μπορεί σολατσέρνοντας έξω από το Κολούμπια ν' άκουσες για κάποιο γάλλο Ονορέ ντε Μπαλζάκ, που σοφά παρατήρησε ότι
"Eφημερίδα που δεν αυξάνει τους συνδρομητές της,
 όσους και να ’χει, βρίσκεται σε παρακμή".
Και όλοι ξέρουμε ότι στην περίπτωση του λεγόμενου "Εθνικού Κόρακα" αύξηση συνδρομητών δεν υπήρξε από τότε που ανάλαβες εσύ. Απεναντίας μάλιστα ο αριθμός των συνδρομητών όλο και κατεβαίνει σε μια ασταμάτητη κούρσα προς τον πάτο. Γι' αυτό και ποτέ δεν δημοσιοποιείς τον αριθμό τους με έγγραφα και στοιχεία προτιμώντας να προβάλλεις διαρκώς τα γνωστά αποκυήματα της αταβάνωτης φαντασίας σου για τιράζ 45000 [!!!], καθώς και τα "μεγάλα επιτεύγματα" σου ως "εκδότη".

Σήμερα βρισκόμαστε λοιπόν μπροστά στο εξής παράδοξο: περισσότερα εκδοτικά "επιτεύγματα", έστω και αμφίβολης ποιότητας, και, παράλληλα, όλο και λιγότεροι συνδρομητές !!! Πως να εξηγηθεί τώρα το περίεργο αυτό φαινόμενο; Τι είδους "ανοδική πορεία" είναι αυτή, όταν ο αριθμός των συνδρομητών λιγοστεύει διαρκώς; Μήπως δεν ισχύουν για τον Κόρακα όσα ισχύουν και για όλο τον άλλο δημοσιογραφικό κόσμο; Να πιστέψουμε ότι η εφημερίδα σου αποτελεί τη μεγάλη εξαίρεση επειδή, όπως μόνο εσύ και όχι άλλοι, τη χαρακτηρίζεις ασύστολα ως "την εγκυρότερη εφημερίδα στην ελληνική γλώσσα"; "Επιτεύγματα" λοιπόν και "επιτυχίες" από τη μιά, και από την άλλη, δραματική μείωση του αριθμού συνδρομητών! Και οι πιο αφελείς κορακόπληκτοι στην Αστόρια αντιλαμβάνονται, χωρίς ιδιαίτερο κόπο, ότι εδώ κάτι δεν ταιριάζει...

Για να μη τα πολυλέμε, ο Κόρακας, όπως όλοι γνωρίζουν σήμερα, είναι κρατικοδίαιτος, επιβιώνει και συντηρείται δηλαδή με χονδρές επιδοτήσεις από το Ελληνικό Κράτος. Αλλά, παρ' όλες αυτές τις συνεχείς τονωτικές ενέσεις, η εφημερίδα σου από το 1979 και εξής, συνεχίζει να βουλιάζει, όλο και βαθύτερα, όλο και ταχύτερα. Αυτή είναι η θλιβερή πραγματικότητα και, εφόσο δεν την αναγνωρίσεις, οι προοπτικές για βελτίωση και ανασυγκρότηση της εφημερίδας θα παραμένουν πάντα πολύ περιορισμένες.
_________________________

Λοιπόν, όπως βλέπω εγώ τα πράγματα,

ΠΡΩΤΟ μέλημα μας θάναι η θαρραλέα αναγνώριση της πραγματικότητας, όσο σκληρή και απελπιστική κι αν είναι. Αυτό θα το πετύχουμε με τη χρήση στοιχείων και ντοκουμέντων, και όχι με τη μωρόδοξη καυχησιολογία που δε στηρίζεται στην πραγματικότητα και στην οποία δυστυχώς πρωτεύεις εδώ και σαράντα χρόνια.

ΔΕΥΤΕΡΟ, πρέπει επιτέλους να απαντηθούν τα καυτά ερωτήματα σχετικά με το σκοτεινό παρελθόν σου. Επιβάλλεται να εξηγηθεί η προέλευση των μεγάλων χρηματικών ποσών που απαιτήθηκαν για την αγορά της εφημερίδας το 1979 και την επέκταση της το 1997 με εβδομαδιαία αγγλική έκδοση. Δικά σου ήτανε τα δολάρια; ή μήπως, όπως ακούγεται, σου τα "χαρίσανε" για κάποια εργολαβία; Θα ωφελούσε βέβαια να διαλευκάνεις μια για πάντα και τη βάσιμη υποψία ότι δεν είσαι κάτοχος ούτε γυμνασιακού απολυτήριου. Αναγνωρίζω ότι αυτά είναι πολύ λεπτά θέματα, γι' αυτό και θα σε συμβούλευα αυτή τη φορά να πάρεις έναν έμπειρο δικηγόρο να σε καθοδηγήσει σωστά μαθαίνοντάς σου πως ακριβώς να απαντάς σε καθεμιά από τις παραπάνω περιπτώσεις, διότι αν κρίνω από τον τρόπο που χειρίστηκες το φιάσκο του ΜΒΑ-υφυπουργικού ξηλώματος, φοβάμαι πως θα τα κάνεις πάλι μαντάρα.

ΤΡΙΤΟ, να τεθεί τέρμα στην ετερογραφία-πλαστογραφία που με πάθος καλλιεργεί και προωθεί η εφημερίδα σου. Τεχνάσματα, όπως "άλλοι γράφουν και άλλος υπογράφει" και ψεύτικες επιστολές από ανύπαρκτους επιστολογράφους, πρέπει να εγκαταλειφθούν το ταχύτερο. Δε μπορείς να φενακίζεις τον κόσμο διαρκώς και σε μόνιμη βάση. Κάποτε, όσο ανυποψίαστος και νάναι, θα ξυπνήσει αυτός ο κόσμος και θα σε κράξει, όπως σ' έκραξε για τα φύκια που πουλούσες επί 40 χρόνια για το ανύπαρκτο πτυχίο Κολούμπια.

ΤΕΤΑΡΤΟ, να καταργηθεί η πάγια πρακτική που ακολουθείς στο έντυπο σου με την παρασιώπηση γεγονότων και συγκάλυψη σκανδάλων (π.χ. τα εκατομύρια εκατομυρίων που κλάπηκαν απ' τον Άη Νικόλα), με τη χάλκευση ειδήσεων ή τη διαστρέβλωση τους με παιδιάστικα σχόλια και αστείες "αναλύσεις" για μορφωτικά υπανάπτυκτους. Αυτά και άλλα παρόμοια παραπλανητικά κόλπα που χρησιμοποιείς χωρίς σταματημό δεν αναδεικνύουν την εφημερίδα σου ως την "εγκυρότερη εφημερίδα στην ελληνική γλώσσα", αλλά ως την παραπληφοριακότερη και ανεγκυρότερη σε όλες τις γλώσσες. Ούτε στο Μπουρούντι χρησιμοποιούν πια τέτοιες πεμπτοκοσμικές μεθόδους!

ΠΕΜΠΤΟ, επιβάλλεται η άμεση διακοπή κάθε συνεργασίας της εφημερίδας με ύποπτους, διαβεβλημένους και ημιμαθείς "ανταποκριτές-συντάκτες" που δε μπορείς να ξέρεις πότε σε παραμυθιάζουν και πότε όχι.
_________________________

Όπως αντιλαμβάνεσαι -κι ας μην το παραδέχεσαι-, το τοπίο προκύπτει αρκετά θολό. Η εφημερίδα, έχοντας την ιστορία της τυλιγμένη στη παχιά ομίχλη της παραδημοσιογραφίας, έχει αποκτήσει πια κακή, κάκιστη φήμη. Και όπως θα περίμενε κανείς, η κατάσταση χειροτέρεψε ακόμη περισσότερο μετά το φιάσκο Κολούμπια και την εξευτελιστική αποπομπή σου απ' τη θέση του υφυπουργού. Αυτή η κακοφημία, το κακό όνομα, αποτελεί, χωρίς καμιά αμφιβολία, και το μεγαλύτερο εμπόδιο για ένα νέο ξεκίνημα της ηθικά και υλικά χρεοκοπημένης εφημερίδας που μόνο χάρη στις επιδοτήσεις-δεκανίκια της Ψωροκώσταινας κρατιέται ακόμη όρθια.

Κοντολογίς, για να προχωρήσουμε και επιτύχουμε κάτι καλό και ωφέλιμο για την Ομογένεια, πρέπει να απαλλαγούμε από τις βαριές σκιές του παρελθόντος αλλάζοντας πρώτιστα νοοτροπία και παληές συνήθειες βασισμένες στην χρησιμοθηρική αντίληψη συμφωνία με την οποία όλα δικαιολογούνται και όλα είναι επιτρεπτά, κυρίως οι αισχρότητες και τα ανέντιμα μέσα, αρκεί να εξυπηρετείται κάποιο ατομικό μας συμφέρον. Έτσι δε πάμε μπροστά! Το μέλλον της εφημερίδας μόνο πάνω στα γερά θεμέλια της ευθύτητας και τιμιότητας μπορεί να κτιστεί. Άλλος τρόπος δεν υπάρχει!

Είμαι βέβαιος πως θα τα σκεφθείς όλα αυτά πολύ σοβαρά. Έτσι σοφός που έγινες μετά τον περσινό διασυρμό, ήδη θα το κατάλαβες ότι το διαρκές παραμύθιασμα και η ψευδολογία, η αγυρτεία και η απάτη μόνο στον όλεθρο και το ανεπανόρθωτο ρεζίλεμα οδηγεί...

Ξανασκέψου τα παραπάνω με ηρεμία, Μαστραντώνη.
Προσπάθησε να δεις τα πράγματα ρεαλιστικά, και παύσε να τα βλέπεις πια σαν φαντασμένος αρχοντοχωριάτης.


Κουράγιο και καλή φώτιση,

Φάνης Σαμπαρλής
Northern Arizona University
Department of Applied Sociology
Flagstaff, AZ 86011

ΥΓ. Επαναλαμβάνω, ρισκάροντας να γίνω κουραστικός, ότι έχεις το ελεύθερο να δημοσιεύσεις τις επιστολές μου ή ό,τι άλλο βρεις ενδιαφέρον στο ιστολόγιό μου. Θεωρώ πως όσα γράφονται στο ιστολόγιο παρουσιάζουν μια άλλη άποψη, διαφορετική, απαλλαγμένη από σκοπιμότητες, και πάντως γονιμότερη από εκείνη που προσφέρουν κάτι ψευδώνυμα γράμματα που δημοσιεύονται [η "επιστολή" του "Θεόδωρου Αγγελή" (E.K., 27 Ιουλίου 2020, σελ. 2) σου λέει τίποτα;].