Δευτέρα 2 Μαρτίου 2020





  * Κραυγές απ' το 1997... * 


  Κι εσείς, βρίζετε και ειρωνεύεσθε...

Προς την εφημερίδα "Εθνικός Κήρυξ", 41-17 Crescent St., Long Island City N.Y.

Κύριε διευθυντά,

Είναι τώρα μερικοί μήνες που δεν παύετε να συκοφαντείτε, ή να βρίζετε, ή να ειρωνεύεσθε το νέο Αρχιεπίσκοπο Σπυρίδωνα!
Αλήθεια! Ποιός σας μάτιασε, εσάς που, πρίν ένα χρόνο περίπου, μας πέρνατε τηλέφωνο και μας παρακαλούσατε να σας στείλουμε -και με το αζημίωτο της εφημερίδας σας!- τα διαφημιστικά μας μηνύματα υπέρ του Σπυρίδωνα, σα νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής; Εσείς δεν είσαστε που διατυμπανίσατε σε ολοσέλιδη εκτύπωσί σας την επίσκεψι του Αρχιεπισκόπου στις εγκαταστάσεις της εφημερίδας σας και γράφετε εκείνα τα μελιστάλακτα άρθρα και τα σχόλια για το νέο Αρχιεπίσκοπο και που, δεν το κρύβουμε, μας πείσατε περί του προσώπου, "ότι τοιούτος έπρεπε ημίν αρχιερεύς" και τώρα στα καλά καθούμενα τον περνάτε γενεές αμέτρητες;

Τι σάς έπιασε τελευταία - εδώ και έξι μήνες! - και "βάλλετε" εναντίον του; Πέστε ευθέως στους αναγνώστες ότι ο Αρχιεπίσκοπος έκανε "αυτό κι αυτό" το κακό.

Μη προσπαθείτε να υπαγορεύσετε και τις διοικητικές του πράξεις, κάνοντας σείς και .... χρέη Αρχιεπισκόπου(!) γιατί δεν σας .... "πάει"!

Εμείς δεν βλέπουμε κανένα λόγο, αλλά κι ούτε έχουμε δεί κάποια κακή ενέργεια του νέου Αρχιεπισκόπου μας που να μας εκθέτει, ή να μην εναρμονίζεται στις απαιτήσεις της ομογένειας. Παράδειγμα: Γράψατε και κτυπήσατε λυσσαλέα τα σχέδια του αρχιεπίσκοπου για την Ακαδημία του Αγίου Βασιλείου, τα οποία τα παρουσιάσατε ... αμελέτητα, πρόχειρα και επιπόλαια! Και ήλθε το πλήρωμα του χρόνου και φάνηκε η αλήθεια! Η Ακαδημία άρχισε να λειτουργεί με πρωτοφανή ομαλότητα και σε δυο Τμήματα. Πρώτο. Των πραγματικά εμπερίστατων παιδιών από όλη τη χώρα και, δεύτερον, των μελλοντικών δασκάλων της Ελληνικής Γλώσσας. Και ενώ γίνονται αυτά, προς όφελος της Ομογένειας, η εφημερίδα σας εξακολουθεί να γράφει για...επιπολαιότητες και...προχειρότητες! Εμείς, οι ομογενείς, βλέπουμε ότι μετά από δεκαετίες ολόκληρες, η Ακαδημία ξαναβρήκε το σωστό της δρόμο και - επιτέλους - το χρήμα της Ομογένειας να πιάνει τόπο.

Μη νομίζετε ότι ο ελληνισμός δεν έχει αισθητήριο, ή ότι δεν αντιλαμβάνεται! Κι ότι μόνον εσείς τα ξέρετε όλα κι ότι μόνον εσείς ... "είσαστε σε θέση να γνωρίζετε" κι αφήνετε έτσι υπονοούμενα ότι κάτι σοβαρό συμβαίνει που εσείς μεν δε το λέτε για να μη κάνετε ... "εθνική ζημιά" κι ότι ο λαός-εμείς δεν πρέπει να το μάθουμε γιατί θα... σοκαριστούμε!

Μην υποτιμάτε τη νοημοσύνη του λαού. Είμαστε άνθρωποι του μόχθου αλλ' όχι αφελείς. Μη μας κατεβάζετε το επίπεδο νόησης!

Κι ενώ μεν εσείς κάνετε τον πόλεμο "σας" εναντίον του Σπυρίδωνα, δηλαδή κατά του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Οικουμενικού Θρόνου, ο αρχιεπίσκοπος Σπυρίδων, μας ικανοποιεί με τις διακηρύξεις του που είναι σαφείς και κατηγορηματικές.

Τα σαλπίσματά του πραγματικά μας συνεγείρουν και ξεσηκώνουν τον ελληνισμό της Αμερικής, γιατί αναθερμαίνουν τους πόθους του να διατηρήσει την ελληνική φλόγα και να μεταλαμπαδεύσει στις επόμενες γενεές τους παραδοσιακούς του θεσμούς.

Εσάς, τι, ακριβώς, σας έχει "πιάσει" και, χωρίς κανένα λόγο, του καταφέρεσθε; και μη προβάλλετε σαν αιτία τα λεγόμενα "Ροζ σκάνδαλα" της ... Τσικνοπέμπτης! Γιατί αυτά επινοηθήκανε. Δηλαδή "κατασκευαστήκανε"!

Καμία σοβαρή εφημερίδα της Πατρίδας και της Ομογένειας δεν τα υιοθέτησε και κανένας δημοσιογράφος κύρους δεν ασχολήθηκε μαζί τους! Μόνον εσείς. Δηλαδή ο κ. Καλμούκος που κατοικοεδρεύει στις Βοστώνες και ποιός ξέρει τι διασυνδέσεις έχει ο άνθρωπος εκεί και ποιανών συμφέροντα εξυπηρετεί!

Η μεγάλη σας εφημερίδα, όπως τη διαβάζουμε τώρα τελευταία, με τις επιθέσεις του κ. Καλμούκου, αλλά και του άλλου του "Πρακτορικού" - που έχουνε το ίδιο ύφος - εναντίον του Αρχιεπισκόπου μας, πλήττει έμμεσα και τον Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο παρά τα υποκριτικά δήθεν "σεβάσματα" σας προς Οικουμενικό Θρόνο της Κωνσταντινουπόλεως, τον οποίο σεβάστηκαν οι αιώνες, αλλά και αιμοσταγείς πασάδες...!

Δε νομίζετε, ότι τα δημοσιεύματά σας τα διαβάζουν και οι εχθροί του Γένους μας, κυρίως οι Τούρκοι και, ή γελούν για τη κατάντια μας, ή χρησιμοποιούν τις κατηγόριες τις ίδιες που χρησιμοποιούμε εμείς για τους δικούς μας ανθρώπους...

Δεν είναι ηθικό μια μεγάλη εφημερίδα να γίνεται ουραγός των παθών, από του να διατηρεί, σαν προμετωπίδα το αριστείον του διδακτικού δημοσιογραφικού ήθους αποφεύγοντας έτσι να καταντά "κρινολίνο" ντροπής με το να συνεχίζει να καταφέρεται εναντίον των συναισθημάτων της πλειοψηφίας του ελληνισμού στη διασπορά, πλειοψηφια, η οποία στην προκείμενη περίπτωσι είναι υπέρ του Αρχιεπισκόπου.

Θά' ταν σκόπιμο - θα εξυπηρετούσε δηλαδή τον σκοπό της ύπαρξής μας εδώ στη διασπορά - να σταματήσετε να καταφέρεσθε και να ειρωνεύεσθε γιατί δεν ειρωνεύεσθε τον Αρχιεπίσκοπο, αλλά τον ίδιο το θεσμό του Αρχιεπισκόπου, και που τα "σκάγια" σας παίρνουν ολόκληρο τον Ελληνισμό, ο οποίος δεν είναι διατεθειμένος να συμπορευθεί μαζί με σας.

Έχοντας πίστη ότι θα προσαρμοστείτε στο κοινό συμφέρον, που είναι το θερμό αγκάλιασμα του ελληνισμού στον αρχιεπίσκοπό του κ. Σπυρίδωνα, κι ότι ο ελληνισμός θα συνεχίσει να συμπαρίσταται οικονομικά και να ενισχύει την εφημερίδα "σας".

Ελπίζω να εκτιμήσετε την ειλικρίνειά των γραφομένων μου.

Γεώργιος Ξενόπουλος,
Πρόεδρος του Συλλόγου των Κωνσταντινοπολιτών Νέας Υόρκης
31 Αυγούστου 1997

ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΟΣ
Καλοκαίρι 1997


  Φωνές αγανάκτησης σε συντάκτη που βρίζει

Κύριε Διευθυντά,
Οι συνεχιζόμενες επιθέσεις σας κατά του Αρχιεπισκόπου μας, κυρίως μέσα από τη στήλη του «Πρακτορικού» και πιο πρόσφατα ανοικτά πλέον από τον κ. Καλμούκο, έχουν ξεπεράσει κάθε όριο κακοπιστίας και προκαλούν αγανάκτηση.

Όταν ο τ. Αρχιεπίσκοπος κ. Ιάκωβος ήταν στα πράγματα τον πολεμούσατε με ειρωνείες, υπονοούμενα, και αρνητική κριτική (δεν μπορούσε τίποτε σωστό να κάνει!). Τώρα που αποσύρθηκε, ξαφνικά είναι υπέροχος!

Οταν ο νέος Αρχιεπίσκοπος εξελέγη, το Πατριαρχείο δεν μπορούσε να κάνει λάθος, όλα τα γνώριζε ο Πατριάρχης, όλα σωστά τα έκρινε, όλα σωστά τα αποφάσιζε! Για 4-5 μήνες ο κ. Σπυρίδων καλός και άγιος ήταν (θα μου πείτε βέβαια ότι του δίνατε περίοδο χάριτος).

Εδώ και ένα μήνα ο άνθρωπος έγινε μνημείο ανικανότητας, προχειρότητας, κακής συμπεριφοράς προς τους ιερείς, κακών επιλογών συνεργατών, φθόνου προς τον προκάτοχό του και ό,τι άλλου στραβού υπάρχει! Το δε Πατριαρχείο ξαφνικά όλο λάθη κάνει, δεν τα ξέρει καλά τα πράγματα, και ευτυχώς που βρίσκεστε εσείς να του ανοίξετε τα μάτια του καημένου του Πατριάρχη! Τόσο ξαφνικά άλλαξαν όλα;

Απογοητεύετε πολύ με την όλη στάση σας. Σκανδαλίζετε τους πιστούς που σας διαβάζουν και επηρεάζονται από σας. Πιστεύω ότι παίρνετε κρίμα με το να ειρωνεύεστε και να λοιδορείτε κληρικούς.

Δεν Θα είχε κανείς αντίρρηση αν εκφράζατε την τυχόν διαφωνία σας με τον Αρχιεπίσκοπο ή άλλους κληρικούς σε συγκεκριμένα θέματα αναφέροντας καθαρά τους λόγους της διαφωνίας σας με πνεύμα εποικοδομητικό για το καλό της Εκκλησίας.

Αυτό που κάνετε όμως (υπονοούμενα και ειρωνείες) είναι καταστροφικό. Ελπίζω να το ξανασκεφθείτε σοβαρά να αλλάξετε την τακτική σας, πριν κάνετε περισσότερη ζημιά στην Εκκλησία, τη μητέρα και το σπίτι ολονών μας.

Γεώργιος Ν.
EAST AMHERST, ΝΥ

ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΟΣ
Καλοκαίρι 1997


 Κατακρεουργήματα δημοσιογραφικής δεοντολογίας...

Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει την αλήθεια, υποστήριζαν επίμονα οι άνθρωποι του "Εθνικού Κήρυκα". Ιδού λοιπόν ένα δείγμα, ένα απ' τα εκατοντάδες άλλα: η κατακρεουργημένη επιστολή του Προέδρου του Συλλόγου των Κωνσταντινουπολιτών στον "Εθνικό Κήρυκα":

"Εμείς δεν βλέπουμε κανένα λόγο, αλλά κι ούτε έχουμε δει κάποια κακή ενέργεια του νέου Αρχιεπισκόπου μας που να μας εκθέτει, ή να μην εναρμονίζεται στις απαιτήσεις της ομογένειας."

"Η Ακαδημία [του Αγίου Βασιλείου] άρχισε να λειτουργεί με πρωτοφανή ομαλότητα και σε δύο Τμήματα. Πρώτο. Των πραγματικά εμπερίστατων παιδιών από όλη τη χώρα και, δεύτερον, των μελλοντικών δασκάλων της Ελληνικής Γλώσσας. Και ενώ γίνονται αυτά, προς όφελος της Ομογένειας, η εφημερίδα σας εξακολουθεί να γράφει για...επιπολαιότητες και...προχειρότητες!"

"Μην υποτιμάτε τη νοημοσύνη του λαού. Είμαστε άνθρωποι του μόχθου αλλά όχι αφελείς. Μη μας κατεβάζετε το επίπεδο νόησης! Κι ενώ μεν εσείς κάνετε τον πόλεμο 'σας' εναντίον του Σπυρίδωνα, δηλαδή κατά του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Οικουμενικού Θρόνου"

"Τα σαλπίσματά του πραγματικά μας συνεγείρουν και ξεσηκώνουν τον ελληνισμό της Αμερικής, γιατί αναθερμαίνουν τους πόθους του να διατηρήσει, την ελληνική φλόγα και να μεταλαμπαδεύσει τους στις γενεές του τους παραδοσιακούς του θεσμούς.

"Εσάς, τι, ακριβώς, σας έχει "πιάσει" και, χωρίς κανένα λόγο, του καταφέρεσθε;"

"και μη προβάλλετε σαν αιτία τα λεγόμενα "Ροζ σκάνδαλα" της ... Τσικνοπέμπτης! Γιατί αυτά επινοηθήκανε. Δηλαδή "κατασκευαστήκανε"!
"Καμία σοβαρή εφημερίδα της Πατρίδας και της Ομογένειας δεν τα υιοθέτησε και κανένας δημοσιογράφος κύρους δεν ασχολήθηκε μαζί τους! Μόνον εσείς.Δηλαδή ο κ. Καλμούκος που κατοικοεδρεύει στις Βοστώνες και ποιος ξέρει τι διασυνδέσεις έχει ο άνθρωπος εκεί και ποιανών συμφέροντα εξυπηρετεί!"
"παρά τα υποκριτικά δήθεν 'σεβάσματα' σας προς τον Οικουμενικό Θρόνο της Κωνσταντινουπόλεως, τον οποίο σεβάστηκαν οι αιώνες, αλλά και αιμοσταγείς πασάδες...!"
"Δε νομίζετε, ότι τα δημοσιεύματά σας τα διαβάζουν και οι εχθροί του Γένους μας, κυρίως οι Τούρκοι και, ή γελούν για τη κατάντια μας, ή χρησιμοποιούν τις κατηγόριες τις ίδιες που χρησιμοποιούμε εμείς για τους δικούς μας ανθρώπους..."
Όσα διέγραψε ο "Εθνικός Κήρυκας" είναι προφανώς όσα ο κόσμος δεν πρέπει να γνωρίζει!


ΑΛΗΘΕΙΑ
Σεπτέμβριος 1997


 Γράμμα προς τον εκδοτη της εφημερίδας "Εθνικός Κήρυξ"

5 Οκτωβρίου 1997
Κύριε Διευθυντά,
Σας γράφω για δεύτερη φορά σε λιγότερο από δυο μήνες με αφορμή πάλι την θέση σας απέναντι στον Αρχιεπίσκοπο.
Αυτή την φορά δεν είμαι διατεθειμένος να μιλήσω συγκρατημένα γιατί η όλη αρθρογραφία σας καθώς και η ανάμειξη ειδήσεων με σχόλια ή η διαστρεβλωτική παρουσίαση διαφόρων συνεντεύξεων και δηλώσεων έχει ξεπεράσει κάθε βαθμό μεροληπτικότητας, εμπάθειας, και κακίας και έχει υποβιβάσει την εφημερίδα σας σε επίπεδο κίτρινου τύπου.
Για να είμαι ειλικρινής για ένα διάστημα είχα επηρεασθεί από όσα γράφτηκαν για τον Αρχιεπίσκοπο από σας και από όσα είδα στην "Βοήθεια" στο Internet. Από ένα σημείο και μετά όμως εσείς οι ίδιοι με το να χτυπάτε τόσο πολύ και τόσο άγαρμπα με κάνετε να χάσω την εμπιστοσύνη μου στην αξιοπιστία σας. Το ίδιο ισχύει και για την "Βοήθεια" (αλήθεια, έχετε καταλάβει ότι αυτοί και εσείς εκπροσωπείτε τα αντίθετα άκρα όσον αφορά την ελληνικότητα ή τον εξαμερικανισμό της Αρχιεπισκοπής μας;)
Το χαρακτηριστικό στοιχείο των αντιθέσεων σας είναι η αοριστία. Εκτός από το επεισόδιο στη Σχολή και την απόλυση των τριών καθηγητών, όλα τα άλλα είναι αοριστολογίες, υπαινιγμοί, κατινίστικα κουτσομπολιά. Ακόμα και για τα της Σχολής, υποψιάζομαι ότι υπάρχει και άλλη πλευρά της ιστορίας την οποία δεν παρουσιάζετε. Οι απαντήσεις του Αρχιεπισκόπου στις γεμάτες κακοπιστία ερωτήσεις σας κατά την πρόσφατη συνέντευξη του είναι ενδιαφέρουσες και ανοίγουν άλλες όψεις του θέματος. Το ζήτημα αυτό έτσι κι αλλιώς από μόνο του δεν δικαιολογεί αυτή την τρομερή πολεμική, τις απειλές και υποκίνηση ανταρσίας μέσα στην εκκλησία αν, όπως απαιτείτε, δεν αντικατασταθεί ο Αρχιεπίσκοπος. Δεν νομίζετε πως έχετε τελείως χάσει την αίσθηση του μέτρου.
Την ζημιά που κάνετε στο σώμα της Εκκλησίας δεν την λογαριάζετε; Ο σκανδαλισμός που προκαλείτε στις συνειδήσεις των πιστών δεν σας τρομάζει; Τελικά δεν πιστεύω ότι όλα αυτά τα κάνετε γιατί σας έχει πιάσει μανία σταυροφορική έστω και προς λάθος κατεύθυνση, για το καλό της Εκκλησίας.
Η αλλαγή θέσεων για πολλούς και πολλά είναι πολύ ξαφνική και πολύ απότομη για να μην υποψιάζεται κανείς ότι κάποια συμφέροντα σας ή κάποιες βλέψεις σας για επιρροή με τον νέο Αρχιεπίσκοπο δεν υλοποιήθηκαν όπως εσείς περιμένατε. Αυτή την ερώτηση σας την είχα απευθύνει και στο προηγούμενο γράμμα μου αλλά την κόψατε όταν το δημοσιεύσατε. Γιατί; Μήπως γιατί εκεί πονάει;
Κι αν ακόμη ήθελε κανείς να είναι πιο κριτικός απέναντι στον Αρχιεπίσκοπο (μιλώ για εποικοδομητική κριτική και όχι αυτό που κάνετε εσείς) αναγκάζεται να τον υποστηρίξει τώρα με όλες του τις δυνάμεις βλέποντας την μανία των επιθέσεων σας.
Και μια τελευταία υπόδειξη. Γιατί δεν τον απολύετε τον κ. Καλμούκο και δεν βάζετε κάποιον πιο σοβαρό και αξιόπιστο άνθρωπο στην θέση του. Ο άνθρωπος γλείφει εκεί που έφτυνε (βλέπε αντιμετώπιση Ιακώβου τότε και τώρα), φτύνει εκεί που έγλυφε (βλέπε αντιμετώπιση Πατριάρχη τότε και τώρα), πετάει και τις δήθεν βαθυστόχαστες θεολογικές κοινολογίες και κενολογίες του που μόνο ναυτία δημιουργούν εξερχόμενες από την δική του πέννα. Δεν έχει αξιοπιστία, προκαλεί αλλεργία.
Αν ποτέ δω αυτή την επιστολή δημοσιευμένη στην εφημερίδα σας θα κάνω τον σταυρό μου (ολόκληρη όμως, όχι λογοκριμένη, έτσι;).
Χωρίς πολλή εκτίμηση για λόγου σας (την είχατε αλλά την χάσατε)
Γεώργιος Μαρινίδης
Ιατρός-Νεφρολόγος
Assistant Professor of Medicine
State University of New York at Buffalo
(δυστυχώς όχι νευροχειρούργος)
Λυπάμαι που χρειάζεται ν' αραδιάσω τίτλους αλλά φαίνεται ότι μετράνε όταν σας συμφέρει, αναρωτιέμαι αν μετράνε όταν δεν σας συμφέρει;


ΑΛΗΘΕΙΑ
5 Οκτωβρίου 1997


  Και από Αθήνα μεριά

Διαψεύσεις διαψευστικώτατες. Τη φορά αυτή από Νιώτη μεριά. Απο επίσημα δηλ. χείλη που καταρρίπτουν τις φαντασιώσεις των ιοβολέων της Αστόριας και τους γελοιοποιούν ολότελα. ΄Αραγε, ύστερα από το απροσδόκητο αυτό σκαμπίλι, ανέβηκε ή κατέβηκε η κυκλοφορία της "παραπληροφοριακής";

ΑΛΗΘΕΙΑ
Οκτώβριος 1997


  Περί αυτοεπαίνων

Μικρό με έμαθαν να μην επαινώ ποτέ τον εαυτό μου. Διότι δεν έχει αξία. Αξία έχει να σε επαινούν οι άλλοι. Για τους ιοβολείς όμως ισχύει άλλου παπά βαγγέλιο. Επειδή κανένας τρελλός δεν τους επαινεί και επειδή εισπράττουν από παντού κατακραυγές, χαστούκια και καρπαζιές (π.χ. τριπλές διαψεύσεις Νιώτη) άρχισαν πάλι να επαινούν τον εαυτό τους. Εμείς αυτό, εμείς εκείνο. Λόγια μεγάλα, λόγια παχιά. Μα ποιός τους ακούει; Μόνοι τους τα λένε, μόνοι τους τα ακούνε! Και απο αξιοπρέπεια πιά...

ΑΛΗΘΕΙΑ
Οκτώβριος 1997


  Ακουσον, άκουσον

"Χρέος του τύπου είναι...(μπόλικες αρλούμπες)..., έτσι ώστε το πλοίο της Εκκλησίας να ταξιδεύει πάντοτε προς την σωστή κατεύθυνση". Δεν είμαστε καλά! Συστατικό στοιχείο της Εκκλησίας και ο τύπος (η φυλλάδα τους δηλ.) τώρα! Ο εκδότης, κάποιος Διαματάρης, και ο παρ΄ ολίγο ιερεύς και τώρα ψάλτης στη Βοστώνη, θεωρούν ιερό τους χρέος να ελέγχουν αν η Εκκλησία πάει σωστά ή όχι. Δεν ξέρω, ποιός από τους δύο πιστεύει στ΄ αλήθεια τις "θεολογικές" αυτές αηδίες. Με διαβεβαιώνουν πάντως, ότι ο δεύτερος πιστεύει πραγματικά πως με τη φυλλάδα του μπορεί να κατευθύνει την Εκκλησία. Κι ύστερα, μου λές, μεγαλομανία μόνο!

ΑΛΗΘΕΙΑ
Οκτώβριος 1997


  Αφοσίωση στην Ορθοδοξία

Βγήκαν οι αστοριανοί εφημεριδογραφιάδες να δικαιολογηθούν για την αντι-εκκλησιαστική τους στάση όλους αυτούς τους μήνες. Καμαρώστε τους τώρα! Είχαν, λένε "πάντοτε γνώμονα το γενικότερο συμφέρον της Εκκλησίας", διότι έχουν "βαθειά θρησκευτικότητα" και "αφοσίωση...στην Ορθοδοξία". Σκεφθήτε να μην είχαν όλες αυτές τις αρετές και ιδιότητες, τι θα γινόταν! Πόσους ακόμη θα έθαβαν χριστιανικώτατα, "υπακούοντας στο ύψιστο καθήκον του τύπου"! Αϊντε από κει! Βρέστε άλλους χαχόλους να πουλάτε τα εμετικά σας μούσια!

ΑΛΗΘΕΙΑ
Οκτώβριος 1997


  Και άλλα ανώνυμα

Αφού τα ανώνυμα δεν πείθουν πια κανένα, άρχισαν τώρα να βάζουν και ένα ονοματάκι, ψεύτικο, από κάτω. Καμμιά φορά αναφέρουν και κάποιο οργανισμό που υπάρχει μεν, αλλά στον οποίο δεν ανήκει όμως ο ψευδώνυμος συντάκτης. Καινούργια συστήματα που και αυτά, όπως τα παληά, εξυπηρετούν τον ίδιο σκοπό: τη δημιουργία αρνητικού κλίματος γύρω από την προσεχή Πατριαρχική Επίσκεψη. Να βρεις και να αποκαλύψεις τους ψευδώνυμους συντάκτες των εμετικών κειμένων, είναι σχεδόν αδύνατο. Δυνατό όμως να μαντεύσεις από ποιούς κύκλους προέρχονται περίπου. Τώρα ποιός ορθόδοξος, κληρικός ή πιστός, θέλει να σαμποτάρει την μεγάλη επίσκεψη; Κάποιος από τους δυσαρεστημένους. Κάποιος με απωθημένα. Η και κάποιος που εξαγοράσθηκε με ουκ ολίγα γρόσια. Η και οι δύο κάποιοι. Ποιός ή ποιοί είναι μεταξύ των δυσαρεστημένων με τα απωθημένα; Και ποιός ή ποιοί είναι αυτοί που μάσησαν τά γρόσια; Νιάου, νιάου...

ΑΛΗΘΕΙΑ
Οκτώβριος 1997


  Υψιστο συμφέρον

Ακούστε τους...! "Γενικός γνώμονας" τους είναι το "ύψιστο συμφέρον της Εκκλησίας". Κύριε ελέησον! Ποιόν νομίζουν, ότι ξεγελούν; Σε ηλίθιους απευθύνονται ή σε μωρά; ΄Αδικα κουράζονται! Χωρίς αξιοπιστία, κανένα δεν πείθουν. Και την αξιοπιστία τους τη χάσανε οριστικά. Τη χάσανε ολότελα με τα τελευταία καμώματα τους (Βρυξέλλες, ΓΟΧ, πρακτικά, Νιώτη). Ας μην κουράζονται λοιπόν. Που είναι το συμφέρον τους, το ξέρει ο κοσμάκης. Το ξέρει πολύ καλά...

ΑΛΗΘΕΙΑ
Οκτώβριος 1997


  Γράμματα στον Τύπο

...δημοσιεύουν ένα γράμμα κάποιου Ευάγγελου Διακογιάννη από το Whitestone που χαρακτηρίζει ως "ανεδαφική και άκρως ύποπτη την παρείσφρηση του Φαναρίου στις ελλαδικές μητροπόλεις". Δεν έχει σχέση, αν ο άνθρωπος αυτός (ή τέλος πάντων ο συντάκτης του γράμματος) έχει μαύρα μεσάνυχτα για αυτά που γράφει. Τώρα θα πρέπει πρώτα πρώτα να κυττάξουμε, αν ο Διακογιάννης είναι υπαρκτό ή φανταστικό πρόσωπο, εφόσο το γράμμα δημοσιεύεται από το ιοβολείο το οποίο, όπως όλοι πια ξέρουν, μπορούμε να το εμπιστευόμασθε τυφλά...

ΑΛΗΘΕΙΑ
Οκτώβριος 1997


  Αγωγή

Δικαστική αγωγή κατά Δημητρίου Καστανά, ιδιοκτήτη του Εθνικού Τηλεοπτικού Προγράμματος. Ποιός κάνει την αγωγή; Ενας εκδότης έντυπης φυλλάδας, ονόματι Διαμαντάρης. Γιατί; γιατί ο Καστανάς άφησε "υπονοούμενα", σύμφωνα με τα οποία ο εκδότης της φυλλάδας και η φυλλάδα του είχαν "παράτυπες οικονομικές σχέσεις" με το ελληνικό κράτος και με το Πανεπιστήμιο Αντελφάϊ. Η είδηση μπορεί και να είναι σωστή. Ποιός ξέρει; Πάντως, αγωγή-ξεαγωγή, η υπόθεση έχει πλάκα. Εδώ τα στοιχεία σου, Δημητράκη! Δεν μας ενδιαφέρει μόνο τό οικονομικό. Και τα υπόλοιπα μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμα...

ΑΛΗΘΕΙΑ
Νοέμβριος 1997


  Επειδή πουλάει

Διάβαζα ένα καλοβαλμένο άρθρο του Ιωάννη Στυλιανού [...] που δημοσιεύθηκε στην "Πρωϊνή". Γράφει ο Στυλιανού: "Είναι καιρός, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να αντιληφθούν την ευθύνη που έχουν απέναντι του αναγνωστικού κοινού και να μην έχουν ως σκοπό μόνο το υλικό τους όφελος (πουλώντας περισσότερα φύλλα)". Εγώ συμφωνώ, ότι ο Τύπος που έχει υπ΄ όψη του ο κ. Στυλιανού "έχει ως σκοπό μόνο το υλικό του όφελος". Δεν συμφωνώ όμως, ότι ο υλικός αυτός σκοπός επιτυγχάνεται, "πουλώντας περισσότερα φύλλα". Αντιθέτως, αν με πληροφορούν σωστά, ο Τύπος αυτός πουλάει λιγότερα φύλλα ύστερα από τις επανωτές ταπεινωτικές διαψεύσεις που έφαγε κατάμουτρα τον τελευταίο αυτό καιρό. [...]

ΑΛΗΘΕΙΑ
Νοέμβριος 1997


  Ανακάλυψη

Τι ανακάλυψα; Δεν θα το πιστεύσετε. Εκείνο το περίφημο γράμμα των Επισκόπων στον Πατριάρχη, στο οποίο ζητούσαν να γίνουν μητροπολίτες, δεν είναι το ίδιο με εκείνο που δημοσιεύθηκε στην ιοβολική φυλλάδα. Τώρα, όσοι έχουν δυό δράμια μυαλό, ας μου πούνε πως λέγεται αυτό το είδος της ενημέρωσης. Είναι "έγκυρη" πληροφόρηση ή είναι παραπληροφόρηση, και μάλιστα "όργιο" παραπληροφόρησης;

ΑΛΗΘΕΙΑ
Νοέμβριος 1997


  Γράμματα πολλά

Ακούω πως επιμένουν να μη δημοσιεύουν τα γράμματα διαμαρτυρίας που ακατάπαυστα τους στέλλουν. Προφανώς από πολλή αγάπη για το "δημόσιο διάλογο" που δήθεν θέλουν! Μα βρε παιδιά, δεν σας καταλαβαίνω. Τρελλοί είναι οι άνθρωποι να δημοσιεύσουν όσα μισός κόσμος τους σέρνει... Γι' αυτό, ό,τι έχετε στην "Αλήθεια"!

ΑΛΗΘΕΙΑ
Νοέμβριος 1997


  Προτεσταντικά κηρύγματα

Για θυμηθείτε λίγο όσα έγραφαν για την αγάπη και αφοσίωσή τους στην Εκκλησία. Τώρα ρίξτε και μια ματιά στο παράρτημα του Σαββατοκύριακου και θα βρείτε και "ξένη καταχώρηση" του προτεστάντη Σπύρου Ζωδιάτη. Και προτεσταντικά λοιπόν κηρύγματα προς ορθοδόξους. Εντάσσεται, φαίνεται, και αυτό στα πλαίσια των συμφερόντων της Ομογένειας, για την οποία αγωνίζονται, και της Εκκλησίας που θέλουν να κυβερνήσουν.

ΑΛΗΘΕΙΑ
Νοέμβριος 1997


  Διακογιαννικά

Και ένα άλλο γραμματάκι προς τον Τύπο. Δουλειά φαίνεται δεν έχει ο τύπος και γράφει και υποστηρίζει και επαινεί την αγαπημένη του εφημερίδα που έχει πολλή "επαγγελματική συνέπεια" και πρέπει να ασκεί την "ανωτάτη εποπτεία" στη ζωή μας. Τον γραμματάκια λοιπόν, λένε, ότι τον λένε Ευάγγελο Διακογιάννη, και είναι απ το Whitestone. Είναι πρόσωπο υπαρκτό; Ποιός ξέρει; Ακόμα ψάχνω να τον βρω μετά το πρώτο του γραμματάκι... Αν πάντως τον ξέρει κανείς, ας μου δώσει το τηλέφωνο και την διεύθυνσή του. Εχω μερικά πραγματάκια να του πω για το "ξεβράκωμα της αλήθειας", για την "υπαλληλική", όπως την θέλει, ιδιότητα των ιερέων, για την εκστρατεία παραπληροφόρησης και τους παραπληροφορητές. Α ναι, και για την προάσπιση του "αυτεξούσιου της σκέψης". Και τέλος να του συστήσω να αποφεύγει τις αρχαιούρες και πότε πρέπει να χρησιμοποιεί το "προσέτι" και όχι το "εισέτι". Σας θυμίζουν τίποτα οι αρχαιούρες; Εμένα, ναι!

ΑΛΗΘΕΙΑ
Δεκέμβριος 1997


  Αμείλικτο ρεζίλεμα

Τους ξευτελίζει κυριολεκτικά. Τι σκέφθηκε τώρα να κάνει ο τρομερός "Χρονογράφος"; Δημοσιεύει μελιστάλακτα κείμενά τους για τον Αρχιεπίσκοπο, των ιοβολέων δηλαδή. Κείμενα από την εποχή που είχαν άλλη γνώμη για τον άνθρωπο και δεν είχε ακόμη πραγματοποιηθεί η ιστορική συνάντηση του Ράϊ. Σε χαίρομαι, "Χρονογράφε", που δεν ξεχνάς και έχεις γερή μνήμη και εύκολα και χωρίς χρονοτριβή τους ξεβρακώνεις (έτσι χρησιμοποιείται το "ξεβράκωμα" κ. υπαρκτέ ή ανύπαρκτε Ευάγγελε Διακογιάννη από το Whitestone. Ανθρώπους ξεβρακώνεις, όχι την αλήθεια), τους εκθέτεις όπως τους ταιριάζει και τους ρεζιλεύεις καθώς πρέπει. Συνέχισε και είμαστε μαζύ σου. Βάρα να καθαρίσει ο τόπος!

ΑΛΗΘΕΙΑ
Δεκέμβριος 1997


  "Χρονογράφου" χαστούκες

Καινούργια βρήκε ο "Χρονογράφος" για να τους διαψεύσει και βγάλει πάλι ψεύτες. Τι έκανε τώρα; Βρήκε πραγματικά "επιφανείς ομογενείς" και τους έβαλε ένα ένα να πουν τη γνώμη τους για τον Αρχιεπίσκοπο Σπυρίδωνα. Έπαινοι, λοιπόν, και εγκώμια που βγάζουν σέκκους τους σπουδαίους της φαιδρής δημοσιογραφίας, ιοβολίσκο και ντικτρεσάκια.[...]

ΑΛΗΘΕΙΑ
Δεκέμβριος 1997


  Τσολομιτιανά

Κάποιος Οδυσσέας Τσολομίτης από το Bronx (φαντάζομαι να είναι πρόσωπο υπαρκτό) γράφει στο ιοβολείο και, ω του θαύματος!, το ιοβολείο του δημοσιεύει το γράμμα. Δηλώνει, ότι ο ιοβολίσκος της Βοστώνης έχει ήδη δώσει απαντήσεις σε "καυτά ερωτήματά" του. Λοιπόν, δεν ξέρω τι απαντήσεις είναι σε θέση να δώσει και μάλιστα σε "καυτά θέματα" ο παράξενος αυτός ο τύπος. Ξέρω μόνο, ότι τα γραφόμενά του είναι περίεργα και πολλές φορές άγνωστης προέλευσης... Διαβάστε, κύριε πραγματικέ ή ανύπαρκτε Τσολομίτη, το "Χρονογράφο" και θα καταλάβετε τι λέω [...].

ΑΛΗΘΕΙΑ
Δεκέμβριος 1997


  ΚΟΡΥΦΕΣ ΠΑΓΟΒΟΥΝΟΥ

Έτσι χαρακτηρίζει το ιοβολείο της Αστόριας τους "επιφανείς" δήθεν ομογενείς που κάμανε την παρασυναγωγή της Βοστώνης, [...] Είναι κορυφές του παγόβουνου, λέει το ιοβολείο, διότι από κάτω υποτίθεται, ότι γίνεται χαμός και [...] γενικός και αθεράπευτος αναβρασμός. Λοιπόν, από κάτω δεν γίνεται απολύτως τίποτε! Ο κοσμάκης ούτε ξέρει, ούτε θέλει να ξέρει για αναβρασμούς και αναστατώσεις. [...]
Οι σαράντα που, για να αρχίσουμε δεν ήτανε σαράντα, δεν βρέθηκαν σύμφωνοι σε τίποτε. Οι ταραξίες [,,,] δεν κατόρθωσαν να παρασύρουν κανένα. Και έπειτα κανένα δεν εκπροσωπούν και κανένας δεν τους εξέλεξε. Τον εαυτούλη τους μόνο εκπροσωπούν. Επομένως, ας αφήσουνε οι φαιδροί ιοβολείς τα παγόβουνα, τις βουνοκορφές και τις βουνοπλαγιές, και ας ψάξουν να βρουν παραμύθι πιο πειστικό! Ας μάθουν επιτέλους, ότι το παιχνίδι δεν κερδίζεται με παραμύθια. Το πάθημα δεν έγινε ακόμα μάθημα;


ΑΛΗΘΕΙΑ
Δεκέμβριος 1997