Σάββατο 7 Μαρτίου 2020





  * Κραυγές απ' το 2009 * 


 ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ: Νέο σκάνδαλο καταγγέλουν διακεκριμένοι ομογενείς 

Και μέσα σε όλο αυτόν τον ορυμαγδό σκανδάλων παρανομιών κατά συρροή, σύστημα και κατ' επάγγελμα υπάρχει και ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ ο οποίος προκλητικά εδώ και δυο δεκαετίες λαμβάνει και εις βάρος των άλλων έστω και μικρών ΜΜΕ της ομογένειας την μερίδα του λέοντος (όπως πάντα) από τις κρατικές καταχωρήσεις -αλλά και από το υπουργείο των εξωτερικών και πιο συγκεκριμένα από το ταμείο των μυστικών κονδυλίων τεράστια ποσά με το αιτιολογικό ότι επιτελεί εθνικό έργο (όπως αναφέρεται σε μυστική έκθεση διπλωμάτη του ΥΠΕΞ).

Καταχωρήσεις που εν πρώτοις κατευθύνονται και ελέγχονται από την γενική γραμματεία ενημέρωσης, η οποία καταρχήν έχει και την άμεση ευθύνη μαζί με την γενική γραμματεία απόδημου Ελληνισμού για να πει το τελικό ΟΚ σε κάποιον κρατικό φορεά που έχει δεχθεί σχετικό αίτημα για καταχώρηση από Ομογενειακό ΜΜΕ. Καταχωρήσεις που όλως τυχαίως λαμβάνει σχεδόν αποκλειστικά και μόνον-και από τα χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ- η εφημερίδα της οικογένειας Μητσοτάκη! Ο Εθνικός Κήρυκας!

Αυτή είναι η Πέμπτη πτυχή αυτού του σκανδάλου με το ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ και αφορα στην χρόνια και χαίνουσα πληγή της ομογένειας. Την πληγή που ονομάζεται Εθνικός Κήρυκας. Την εφημερίδα συμφερόντων της Οικογένειας Μητσοτάκη. Η οποία αν τουλάχιστον κρατούσε τα προσχήματα και ενημέρωνε έστω για το 20% των όσων συμβαίνουν στην Ομογένεια θα δικαιολογούταν να πάρει λόγω κάποιας σχετικής κυκλοφορίας. Κι όμως είναι η εφημερίδα που προκλητικά εξακολουθεί να λαμβάνει και κατά παράβαση-εδώ και δεκαετίες από τα χρόνια της ΠΡΩΙΝΗΣ- κάθε νομιμότητας τις περισσότερες κρατικές καταχωρήσεις (μέχρι καταχωρήσεις για την ΔΕΗ έχουμε δει) και ποσά από μυστικά και φανερά κονδύλια! Μια εφημεριδα η οποία ζει κυρίως από τις ελληνικές κρατικές διαφημίσεις που προκλητικά δίνουν οι ημέτεροι και με πιέσεις της οικογένειας ενάντια σε κάθε νομιμότητα χωρίς να δίδονται ποτέ στοιχεία κυκλοφορίας, αναγνωσιμότητας κτλ -αν και η ομογένεια βοά και ξέρει την πραγματικότητα γι αυτό και τουλάχιστον στην ΝΥ την έχει στο περιθώρειο με 150 το πολύ 200 φύλλα κυκλοφορία ημερησίως και 600 με 850 ανά Σαββατοκύριακο. Και αν έχει περισσότερα ας βγει να το αποδείξει ο εκδότης της(Α. Διαματάρης). Ακόμα και όταν έχει εορταστικά φύλλα το Πάσχα και τα Χριστούγεννα που θα περιμένε κανείς να την αγοράσουν τουλάχιστον όσοι βάζουν ευχές ακόμα και τότε δεν ξεπερνά τα 1000 φύλλα. Αυτή δυστυχώς είναι η αλήθεια.

Ως γνωστόν το υπουργείο Ανάπτυξης έχει διαθέσει τεράστια κονδύλια στην Ελλάδα για την ενημερωτική εκστρατεία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα επί ένα χρόνο υπήρχαν ολοσέλιδες καταχωρήσεις στον ελληνικό τύπο. Αντιθέτως στην Αμερική επιλεκτικά δόθηκαν καταχωρήσεις μόνο στον Εθνικό Κήρυκα (με κυκλοφορία λιγότερη των 850φύλλων κάθε Κυριακή) στις πολιτείες που διανέμεται καθημερινά -ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ -ΒΟΣΤΟΝΗ- ΣΙΚΑΓΟ-ΝΕΑ ΙΕΡΣΕΗ- ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ. Στην δε ΝΥ με δηλωμένους Ελληνικής καταγωγής ελληνόγλωσσους περισσότερους των 300.000 η κυκλοφορία τς εφημερίδας δεν ξεπερνά τα 800φύλλα! Αν τώρα προσθέσεις και τις συνδρομές τους σε όλη την Αμερική που υπολογίζονται σε λιγότερες των 2000. Αυτά είναι τα νούμερα κυκλοφορίας, πολλαπλσιάστε επί τρία μέσο όρο(τα μέλη κάθε οικογένειας που διαβάζουν) και βγάλτε και την αναγνωσιμότητα της. Και όμως αυτή η εφημερίδα λαμβάνει απροκάλυπτα και προκλητικά ενάντια σε κάθε νομιμότητα την μερίδα του λέοντος και από τις καταχωρήσεις για το εθνικό κτηματολόγιο!

Και να ήταν μόνον ο Εθνικός Κήρυκας δυστυχώς όχι.
...............

11 Ιανουαρίου 2009


 Θα προταθεί γιά το βραβείο ''Πούλιτζερ'' 

Χαράς ευαγγέλια γιά τον οργανωμένο Ελληνισμό στις ΗΠΑ. Η ''αρθρογραφία'' τελευταία του συντονιστή ΣΑΕ, ενθουσίασε τους προεδροπαράγοντες των ιστορικών ομογενειακών μας Οργανώσεων, οι οποίοι, [...], θα τον προτείνουν γιά το βραβείο δημοσιογραφίας ''Πούλιτζερ'', ενώ [...] ζήτησε την αρθρογραφική συνεργασία του [...] και η ημερήσια ''γεροντοκόρη'' του γκέττο μας, στη Νέα Υόρκη [...]

πριν 15 Μαϊου 2009


 Siemens, διαφυγόντες κατηγορούμενοι,  
  ''άγια οικογένεια'' και ημερήσια ''γεροντοκόρη'' Νέας Υόρκης:  


Συνεχίζοντας να γράφει την ιστορία του Ελληνισμού στις ΗΠΑ από την...ανάποδη, η ημερήσια αιωνόβια γεροντοκόρη -πεισματικά- ούτε είδε, ούτε άκουσε τίποτα γιά τις βαρειές καταγγελίες εις βάρος Ντόρας ειδικά και μπαμπά της. Φυσικό είναι, γιατί το ''μαγαζάκι'' της Αστόριας, ''ποτέ δεν δαγκώνει το χέρι που το ταίζει'' διαχρονικά, γι' αυτό τώρα ''σφυρίζει κλέφτικα''.

αρχές Ιουνίου 2009


 Χαζο-''γεροντοκόρη''  

H ημερήσια χαζο-''γεροντοκόρη'' Ν. Υόρκης, που την ταίζουν γερά οι κυβερνήσεις, συνιστούσε... Καραμανλή, χτυπώντας... Παπανδρέου (διαβάστε)

Πριν τις 23 Ιουλίου 2009


 Γιατί το νομοσχέδιο για την ψήφο των Αποδήμων θα μείνει στα συρτάρια  
............
Αν το ΣΑΕ δεν ξυπνήσει από τον μακάριο ύπνο του. Εάν το ΠΑΣΟΚ και ο πολυα(πα)σχολούμενος με την ομογένεια βουλευτής του δεν αποσυνδέσουν το δέον γενέσθαι από το συμφέρον γενέσθαι, τίποτε δεν θα γίνει και πάλι.

Προς το παρόν μαζεύτηκαν πάλι στην Αθήνα τα άχη και τα βάχη. Αλληλοεπαινέθηκαν ... Αλληλοασπάσθηκαν ... Φάγανε ό,τι φάγανε στο κοσμοπολίτικο ξενοδοχείο. Είπανε και λόγια αυτοθαυμασμού ο ένας για τον άλλο... Θα ανοίξουνε και νέα γραφεία, δηλαδή θα πολλαπλασιάσουνε τα έξοδά τους.
............
Δεν φταίει μόνον η γεροντοκόρη της Αστόριας που μονίμως αλληθωρίζει κατά Αραβαντινού πλευρά. Για αυτό και δεν είχε την παραμικρή αναφορά στο γεγονός, παρά το ότι ο Αντώνης της συσκότισης πήρε, το πρωί της ίδιας μέρας με την εκδήλωση του 'Αχη, πλούσιο πρωινό στο ίδιο ξενοδοχείο με γνωστό ομογενή δημοσιογράφο.
............

21 Ιουνίου 2009


 «Ψήνεται» νέα ημερήσια στη Νέα Υόρκη  

Μία νέα ημερήσια εφημερίδα βρίσκεται στα σκαριά, ή επί τω σωστότερο, «ψήνεται» καθώς ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές διαβουλεύσεις κλπ.
Πρόθεση των εκδοτών (είναι γνωστά πρόσωπα στην ομογένεια των ΗΠΑ) είναι η νέα εφημερίδα να κυκλοφορήσει γύρω στον Οκτώβρη, να είναι καθημερινή και να ενταχθεί στο χώρο του λεγόμενου "free press". Θα είναι ελληνόγλωσση με ειδικά περιοδικά ένθετα στην αγγλική γλώσσα.

Θα κυκλοφορεί αρχικά στη Νέα Υόρκη με βλέψεις να γίνει παναμερικανικής κυκλοφορίας.

Αν όλα πάνε καλά για τους εκδότες της, όπως μας έλεγε εις εξ αυτών πρόσφατα στην Αθήνα όπου βρέθηκε, η γεροντοκόρη θα αποκτήσει και πάλι ανταγωνιστή. Υπό την πίεση του αντιπάλου, ίσως εκλείψουν, εκείνα τα κομμάτια-αντιγραφές από όλο τον ημερήσιο αθηναϊκό Τύπο με τα οποία τα τελευταία δύο χρόνια προσπαθεί να καλύψει (ανεπιτυχώς) την έλλειψη ικανού δημοσιογραφικού προσωπικού στην Αθήνα...

Το ότι γράφει από πού «παίρνει» τα κομμάτια δεν την σώζει… Ούτε φωτίζει με αυτά τους όσους της απέμειναν αναγνώστες της…

Είπαμε να δώσουμε έμφαση στην άγρα διαφημίσεων (κρατικών επί τω πλείστον) αλλά όχι και να παραμελούμε όλα τα άλλα...


Ιούνιος-Ιούλιος 2009


 Η βαρεμένη ''ημερήσια'' γεροντοκόρη Αστόριας Ν. Υόρκης, δεν ''έχει τον Θεό'' της  

Είναι πασίγνωστο ότι το μπακαλομάγαζο του κυρ Αντώνη στην Αστόρια, τρώει γερά από την διεφθαρμένη πολιτικά Ελλάδα, ας είναι καλά η ''άγια Οικογένεια'' του αποστάτη, επίτιμου. Διαφημίζει ακόμα και τον...τουρισμό της Ελλάδας, στους 4-4.500 αναγνώστες της, γιά να προσελκυστούν Ελληνοαμερικανοί...τουρίστες, διαφημίζει την Ολυμπιακή κ.ά.. Γιά το κλείσιμο της γραμμής της ''Ολυμπιακής'', Αθήνα-Νέα Υόρκη, είχε πρωτογράψει η ''Ελευθεροτυπία'' στα τέλη Ιουνίου, συνέχισε το kalami.net, αρχές Ιουλίου και μετά η βαρεμένη γεροντοκόρη το ''πήρε χαμπάρι'' και γράφει 22 Ιουλίου '09, σε κύριο άρθρο της, μάλιστα, «...''σιγή ιχθύος'' τηρούν οι νέοι ιδιοκτήτες των ''Ολυμπιακών αερογραμμών'' στην αποκάλυψη του ''Ε.Κ.'' στο φύλλο του Σαββατοκύριακου, 18-19 Iουλίου, ότι έχουν αποφασίσει να σταματήσουν τη γραμμή Αθήνα-Νέα Υόρκη...». Πραγματικά ''μεγάλη αποκάλυψη''... Εντάξει, γνωρίζουμε το ''ενδιαφέρον'' της, να μην χάσει διαφημίσεις και δωρεάν εισιτήρια, αλλά δεν την ενδιαφέρει η χαμένη αξιοπιστία της στους ολίγους Ομογενείς, μεγάλης ηλικίας, που την διαβάζουν; Εμείς συστήνουμε στον -πάντα αυθεντικό ''μπακαλόγατο''- κυρΑντώνη, να συνεχίσει ν' ασχολείται με γεροξεκούτηδες ''ηγέτες'' της Ομογένειας, που το παίζουν κι ''εραστές'', γιατί από εκεί μπορεί να τρώει και ν' αφήσει τα σοβαρά ζητήματα. Α, και κάτι άλλο. Τον ''άγιο Καλμουκίας'' που έχει γι' ανταποκριτή στην Βοστώνη, θα του συστήσει να γράψει και καμιά αλήθεια; Καλό θα ήταν ν' ασχοληθεί π.χ. με τα ποσά που χάλασε το εκεί γεν. προξενείο, γιά να εξαγοράσει τα βαρεμένα ψώνια της τοπικής Ομοσπονδίας, την τελευταία πενταετία. Δύσκολο, το καταλαβαίνουμε, γιατί ο κυρΑντώνης, ποτέ δεν θα επικρίνει τα ''μαγαζάκια'' της υπουργίνας-τσίρκο της Ντόρας, δηλ. τα γενικά και μη προξενεία μας στις ΗΠΑ, με τους περαστικούς, τουρίστες-διπλωμάτες(της). Δεν δαγκώνει το χέρι που τον ταίζει.

23 Ιουλίου 2009


 Ποιος εμπαίζει ποιόν με την 'Eκθεση ΣΑΕ... Υποτιμούν προκλητικά,  
  ομογενειακά ΜΜΕ και δημοσιογράφους!  


[ Η Έκθεση του ΣΑΕ για το 2008 ]
............
Χαρακτηρίζει συλλήβδην τους ομογενείς δημοσιογράφους «ερασιτέχνες» ενώ κάνει, για τα μάτια κι έναν διαχωρισμό μιλώντας για «ερασιτέχνες και επαγγελματίες δημοσιογράφους/εκδότες».
............
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μεταξύ των εκδοτών υπάρχουν και κάποιοι (ελάχιστοι) που μάλλον πληρούν τα κριτήρια ενός καλού μπίζνεσμαν παρά εκείνα ενός καλού δημοσιογράφου. Αλλά γι αυτό «υπεύθυνοι» είναι οι αναγνώστες που τους ανέχονται και τους ενισχύουν.


μτξ. Ιουλίου κ. Σεπτεμβρίου 2009


 Βραβεία από την πατρίδα με ονοματεπώνυμο...  

Ο πρόεδρος της "Βουλής της Siemens" κ. Δημ. Σιούφας ανακοίνωσε στη σύναξη της ΠAΔΕΕ που έγινε στην Αθήνα, στην Αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, την βράβευση της "γεροντοκόρης" της Αστόριας «για τις δεκαετίες προσφοράς της» στον Ελληνισμό. Καλά έκανε ο κ. πρόεδρος της Βουλής. Να μην πάνε, άλλωστε, χαμένοι οι κόποι που -κι αυτός- κατέβαλε ως υπουργός Ανάπτυξης, γιά την ροή μεγάλης κρατικής διαφήμισης στην εφημερίδα που βραβεύει... (Στην μόνιμα παραπληροφορούσα ημερήσια γεροντοκόρη της Αστόριας Νέας Υόρκης, που έχει "στενές σχέσεις" με την "άγια οικογένεια", διοχετεύονται μεγάλα ποσά ως κρατική διαφήμιση, κάθε χρόνο. Aκόμα και από τον ΕΟΤ, γιά να προβάλει τουριστικά την Ελλάδα στους 4.500-5.000 Ελληνοαμερικανούς αναγνώστες της)

Πριν τον Σεπτέμβριο 2009


 Καλαμοκαβαλάρηδες και αιθεροβάμονες:  
  Tα 30 χρόνια του κυρ-Αντώνη στην ημερήσια N. Υόρκης  


Τριάντα χρόνια φούρναρης, έχει ψήσει ψωμιά... Καλές είναι οι επέτειοι. Γίνονται και χρήσιμες όταν συμβαίνει να εμπεριέχουν το στοιχείο της αυτοκριτικής, της ταπεινότητας και της σεμνότητας. Κυρίως, όμως, όταν έχουν να παρουσιάσουν αξιόλογο έργο. Στην περίπτωση που μας απασχολεί απουσιάζουν θορυβωδώς όλοι αυτοί οι απαραίτητοι παράγοντες.

Η τριακονταετία που γιορτάζει ο κυρ-Αντώνης της Αστόριας, πράγματι θα μπορούσε να είναι ένα σημαντικό επίτευγμα. Κοντά το ένα τρίτο του βίου μιας εφημερίδας δεν είναι λίγο. Αντίθετα, είναι πολύ μεγάλο διάστημα για τόσο μικρό έργο...

Διότι βεβαίως το έργο μιας εφημερίδας της διασποράς δεν προσμετρείται με τα όποια έσοδα του ταμείου. Ούτε από την όποια καλυτέρευση της εικόνας του φύλλου κάτι που, άλλωστε, οφείλεται σε όλους εκείνους τους επώνυμους και ανώνυμους εργάτες που μοχθούν νυχθημερόν για την εφημερίδα προσφέροντας την ψυχή και τον ιδρώτα τους αρκούμενοι στον μικρό ή μεγαλύτερο μισθό, απέναντι στα σπίτια της οδού Στησιχόρου, πέριξ του προεδρικού Μεγάρου...

Ούτε αντιστοιχίζεται με την πληθώρα των δοτών διαφημίσεων που καλύπτουν την ένδεια θεμάτων, τα περισσότερα των οποίων είναι πλέον απλή μεταφορά (αυτούσια, συντηγμένης ή παραλλαγμένης) της ύλης των αθηναϊκών εφημερίδων.

Δεν αποτελεί κύριο έργο μιας ομογενειακής εφημερίδας η κτιριακή υποδομή ή ο μηχανολογικός εξοπλισμός. Αυτά όλα συνιστούν εκτός από περιουσιακά στοιχεία της ιδιοκτησίας και χρήσιμη υποδομή για την δυνατότητα συνέχισης της έκδοσης προς το σκοπό, όμως, όχι της σύναξης περισσότερου πλούτου, αλλά της ανταποδοτικής προς την ομογένεια προσφοράς και που δεν είναι άλλη από την αντικειμενική ενημέρωση και το εθνικό έργο. Είναι, ακριβώς, ό,τι απουσιάζει από την συγκεκριμένη 30ετία σε αντίθεση με τα προηγούμενα 60 χρόνια της εφημερίδας. Τότε που η πτωχή σε εμφάνιση, μεστή, όμως, σε περιεχόμενο και σε υψηλά νοήματα εφημερίδα δεν «έπνιγε» τη φωνή ομογενειακών οργανώσεων αλλά αντίθετα πρωτοστατούσε στον αγώνα για τα εθνικά δίκαια αφυπνίζοντας και κινητοποιώντας την ομογένεια, συνεγείροντας τους ελληνικής καταγωγής πολιτικούς και διαδραματίζοντας ενεργό πολιτικό ρόλο επικοινωνώντας με Ουάσιγκτον και Αθήνα, γεγονός που την είχε αναδείξει σε έπαλξη εθνικών αγώνων, σε προπύργιο των ομογενειακών καλώς εννοούμενων συμφερόντων και σε εφαλτήριο προόδου της ομογένειας.

Διότι είναι αλήθεια ότι στις καλές της μέρες, εκείνα τα χρόνια, η εφημερίδα ποδηγέτησε την ομογένεια. Μαζί ανέβηκαν βήμα-βήμα στην κορυφή των περίλαμπρων επιτευγμάτων. Υπάρχει οποιαδήποτε σύγκριση με το σήμερα;

Αυτή η εφημερίδα πανηγύρισε στο παρελθόν κάθε καλή στιγμή της ομογένειας ακόμη και την μεμονωμένη επαγγελματική ή επιστημονική ή κοινωνική επιτυχία και ενός έστω ομογενή. Σήμερα που ένας ομογενής αξιώνεται να μπει σε ψηφοδέλτιο Επικρατείας ελληνικού κόμματος η εφημερίδα κλαψουρίζει σαν την ζηλότυπη σύζυγο που αναζητά πρόσχημα στην ομορφιά της αντιζήλου και όχι στην δική της την ασχήμια...

Προς τι, λοιπόν, οι πανηγυρισμοί και οι ...λυρισμοί προς παλιούς και νέους συνεργάτες αφού τους μεν παλιούς (όλους !) φρόντισε μετά το ξεζούμισμα -όπως αφελώς νόμιζε- να τους απολακτίσει τους δε νέους να τους γαλουχήσει στα νάματα μιας πρωτοφανούς (για εφημερίδα της ξενιτιάς που έχει να επιτελέσει ιδιότυπη αποστολή) δημοσιογραφικής τακτικής της εξ' ...αποστάσεως μόνης «γνώσης» της αλήθειας του εκδότη;

Είναι πράγματι επίτευγμα ότι η ομογένεια στήριξε για κοντά έναν αιώνα μια ημερήσια εφημερίδα. Είναι επίτευγμα, όμως, της ομογένειας και όχι του επιχειρηματία. Σε κείνην αντανακλά η επιτυχία, το χειροκρότημα και το μπράβο. Άντεξε, άλλωστε, και ακόμη αντέχει η ομογένεια τα λάθη -τερατώδη κάποτε-, τα καπρίτσια μιας έμμονης προσκόλλησης σε παρωχημένα πρόσωπα και τα κατασυρροή ερασιτεχνικά καμώματα.

Ας μην εκθέτουμε την Ομογένεια και περεταίρω σε δοκιμασία αντοχής απέναντι στους καλαμοκαβαλάρηδες και τους αιθεροβάμονες.


μτξ. 10 κ. 15 Σεπτεμβρίου 2009


 Γκάφα ολκής του Γ. Καραντζαφέρη  
  ξεσηκώνει & προσβάλλει (βάναυσα) την Ομογένεια!  

............
[...] οι πάντες -στην Ομογένεια- γνωρίζουν ότι με τον ΕΘΝΙΚΟ ΚΗΡΥΚΑ μας χωρίζουν διαμετρικά αντίθετες κατευθύνσεις ως προς τον τρόπο κάλυψης, προβολής και παρουσιάσης των γεγονότων! ειδικά σε αυτά που αφορούν την Ομογένεια και τα εσωτερικά σε αυτήν δρώμενα. Διότι πεισματικά αρνούνται να κάνουν δημοσιογραφία. Ενημέρωση. Για να τα έχουν καλά με όλους και να παίρνουν καταχωρήσεις… Για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους…

[...] Τώρα πια φίλε κ. Αντώνη Διαμαντάρη είναι πια αργά για "δάκρυα", "κραυγές" και σχόλια… Γιατί όταν τα λέγαμε, τα γράφαμε, τα αποκαλύπταμε και τα παρουσιάζαμε εκτενώς και αναλυτικώς η πάγια "γραμμή" της μοναδικής δυστυχώς ημερήσιας εφημερίδας στην Νέα Υόρκη, τον ΕΘΝΙΚΟ ΚΗΡΥΚΑ τον οποίο διευθύνετε και διοικείτε, εσείς κύριοι φίλοι και καλοί συνάδελφοι, όχι μόνο κωφεύατε αλλά απαξιώνατε να ασχοληθείτε με [...] καυτά προβλήματα της ομογένειας [...]. Είναι πια αργά για δάκρυα φίλτατε κ. Αντώνη Διαματάρη με όλο το σεβασμό που έχουμε στα χρόνια την εμπειρία και την δημόσια παρουσία σας στα κοινά της ομογένειας…
............

14 Σεπτεμβρίου 2009


 OΛΑ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑ:  

Μεγάλο το ''γλύψιμο'' της ''ημερήσιας γεροντοκόρης'' Αστόριας, τώρα στο ΠΑΣΟΚ, ειδικά στον υπουργό Πολιτισμού, γιά να ξαναπάρει διαφημίσεις του ΕΟΤ, ώστε να προβάλει την Ελλάδα στους... 'Ελληνες της Νέας Υόρκης. ''Δεν είναι τυχαίο που η εφημερίδα μας πήρε ξεκάθαρη θέση υπέρ του σημερινού Πρωθυπουργού (K. Kαραμανλή), ορμώμενη καθαρά από την αγωνία της για το αύριο'', έγραφε στις 30 Σεπτ. 09 η ''γεροντοκόρη''... (Kαι το κύριο άρθρο της, 26-27 Σεπτεμβρίου 2009, παραμονές εκλογών)

ΚΑΛΑΜΙ
1 Οκτωβρίου 2009


 Ομογενειακές "γεροντοκόρες" και πως κοροϊδεύουν  
  το διεφθαρμένο ελληνικό κράτος  


Κουίζ πρώτο. Ποια ομογενειακή εφημερίδα ισχυρίζεται στις δημόσιες κλπ. υπηρεσίες της Αθήνας, προκειμένου να αρμέγει διαφημιστικές καταχωρήσεις, ότι πουλάει 45.000 φύλλα ημερησίως; Τα πουλάει; Πού; Και πως το αποδεικνύει;

Κουίζ δεύτερο. Στην Αθήνα, γιατί αρκούνται οι διάφορες υπηρεσίες, ΔΕΚΟ κλπ., στον ισχυρισμό του εντύπου και δεν ζητούν (αν δεν ζητούν πράγματι) επίσημα παραστατικά που να αποδεικνύουν την πραγματική κυκλοφορία της εν λόγω εφημερίδας;

Κουίζ τρίτο. Με βάση την ...κυκλοφορία των 45.000 φύλλων καθορίζεται και το «πακέτο» της αμοιβής από τους ελληνικούς οργανισμούς της διαφημιστικής καταχώρησης; Διότι είναι φυσικό μία εφημερίδα που διαθέτει τιράζ, ας πούμε 4.500 φύλλων να μην μπορεί και να μην είναι πρέπον να ζητάει να πληρωθεί την καταχώρηση όσο θα ζητούσε η εφημερίδα των 45.000 φύλλων κυκλοφορίας. Χωριστά που έπρεπε να υπάρχει μία αναλογία και στον αριθμό καταχωρήσεων, αλλά και στο ύψος της αμοιβής που θα έπρεπε να καταβάλλεται και στα άλλα έντυπα του ίδιου χώρου, ανάλογα με την κυκλοφορία τους...

Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για ομογενειακά έντυπα τα οποία, υποτίθεται, ότι η Αθήνα βλέπει «με το ίδιο μάτι» εκτιμώντας ότι την ίδια επιτελούν εθνική αποστολή όπου και αν εκδίδονται…

Είναι έτσι;

(Σημείωση: Κάθε Οκτώβριο στις ΗΠΑ, οι ημερήσιες εφημερίδες και τα περιοδικά, υποχρεώνονται να υποβάλουν στο Ταχυδρομείο μία γραπτή αναφορά πόσα φύλλα τυπώνουν, πόσα διανέμουν, πόσους συνδρομητές έχουν κλπ. Συνηθίζεται να παρουσιάζουν, ειδικά τα μικρής κυκλοφορίας έντυπα, 10πλάσιο, το ολιγότερο, αριθμό του πραγματικού, γιά ευνόητους -εμπορικούς- λόγους. Την σχετική αναφορά πρέπει, επίσης, να δημοσιεύουν σε φωτοτυπία).


Οκτώβριος 2009


 Ο ΕΟΤ κόβει το «τραπέζι» των χαριστικών διαφημίσεων!  

Επί τέλους! Φαίνεται πως στο υπουργείο Τουρισμού και Πολιτισμού κάποιοι αποφάσισαν να βάλουν κάποια (σκόρπια) διαφημιστικά πράγματα στη θέση τους. Το χορταστικό «τραπέζι» του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, στο οποίο χαριστικά κάθονταν, χρόνια τώρα, κάποιοι εκδότες και εξασφαλίζοντας όχι μόνο τον άρτο τον επιούσιο, αλλά πλούταιναν κι όλας από την διαφημιστική «πίττα» του ΕΟΤ φτιάχνοντας διαμερίσματα και βίλες σε «αριστοκρατικές» περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού, δεν πρόκειται να ξαναστρωθεί, όπως τουλάχιστον λέει η αρμόδια υφυπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού κυρία Αγγελική Γκερέκου
.........

31 Οκτωβρίου 2009


 Άνω κάτω η Ομογένεια στις ΗΠΑ, με την προσβλητική εισήγηση της Κ.Ε. της Ν.Δ.  
............
Περίεργη όμως είναι και η στάση της ημερησίας εφημερίδας της ΝΥ, του ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΗΡΥΚΑ, εφημερίδα που ως γνωστόν υποστηρίζει και υποστηρίζεται (οικονομικά και με κάθε άλλο τρόπο) από την οικογένεια Μητσοτάκη αφού μέχρι και σήμερα ως προς το ζήτημα αυτό τηρεί εκκωφαντική κραυγαλέα σιγή ιχθύος… Σιγή που αν ερμηνεύονται σωστά τα όσα κυκλοφορούν στην ομογένεια μάλλον εκθέτουν όχι τόσο τον εκδότη και διευθυντή κ. Αντώνη Διαματάρη όσο την ίδια την κ. Μπακογιάννη
............

8 Νοεμβρίου 2009


 «Σύννεφο» η παραπληροφόρηση από την ημερήσια «γεροντοκόρη» της Αστόριας  

Θα ήταν γραφικό, εάν δεν ήταν επικίνδυνο. Θα ήταν κωμικό εάν δεν ήταν παραπλανητικό. Θα ήταν ασχετοσύνη εάν δεν ήταν τεχνητό ή ακόμη, ίσως, και διατεταγμένο. Ο λόγος πάλι για την ημερήσια ''γεροντοκόρη'' μας στην Αστόρια Νέας Υόρκης.

Συγγνώμη που επανερχόμαστε επικριτικά, αλλά ουδείς, ούτε μία 94χρονη «ιστοριογράφος» -τρομάρα της- δεν έχει το δικαίωμα να παραπλανά, να συσκοτίζει και να αποσυντονίζει την ελληνική ομογένεια και τους Απόδημους Έλληνες.

Ουδείς, δημοσιογράφος (με ή χωρίς εισαγωγικά) μπορεί να περιπαίζει τους ομογενείς αναγνώστες που πληρώνουν σε εποχές οικονομικής κρίσης 1,50 δολάρια το φύλο ή 208 δολάρια τη συνδρομή για να πληροφορηθούν και όχι για να παραπληροφορηθούν. Για να ενημερωθούν και όχι να παραπλανηθούν.

Στη σελίδα 6 της έκδοσης του Σαββάτου-Κυριακής 14-15 Νοεμβρίου, στη στήλη «Αδέλφια μου Έλληνες» (αν πρότασσε και το «ωχ», θα ήταν τίτλος για θεατρική επιθεώρηση…) του θεολόγου της «γεροντοκόρης», διαβάζουμε, μεταξύ των άλλων ασχολίαστων εδώ (γιατί τι να πρωτογράψεις και τι να πρωτοσχολιάσεις από ένα περιβόλι με όλα τα άνθη του κακού;) και το εξής μνημειώδες:

«… ο Πεταλωτής πεταλώνει την αναθέρμανση της αγοράς φυσώντας - ξεφυσώντας με κίνδυνο να πιάσει κανένα γιαγκίν που λέει κι ο αφέντης Ερντογάν. Γάτα αυτός, πήρε τη μεγάλη απόφαση να εκτουρκίσει την ιεραρχία μας! Πάει δεν έφταναν τα αγγλικά στους ναούς μας, θα έχει γούστο τώρα να αρχίσουν και τα τούρκικα σε στυλ τουρκ-χαβά-γιολαρί-αχταρμά-μπακαλούμ αφού πια ο λόγος για rum γκιαούρ».

Δεν συζητώ τα τούρκικα που τα χειρίζεται ...άψογα, ούτε ιεράρχης του Φαναρίου να ήτανε! Το ίδιο καλά, όμως, φαίνεται ότι χειρίζεται και το τόπι της παραπλάνησης. «Επιδερμικά» και στο ανώδυνο να περάσει το θέμα του εκτουρκισμού των Ιεραρχών!

Υπάρχουν, όμως, και τα χειρότερα: Μια στοιχειώδης λογική σκέψη: Ώστε, η «γάτα» ο Ερντογάν πήρε την απόφαση να «εκτουρκίσει την ιεραρχία μας» και όχι ο κ. Βαρθολομαίος; Η «γάτα» ο Ερντογάν ενδιαφέρεται μπας και λείψει υποψήφιος για τον Οικουμενικό Θρόνο και όχι ο κ. Βαρθολομαίος; Η «γάτα» ο Ερντογάν ενδιαφέρεται να πλαισιώνουν το Φανάρι Αρχιερείς και όχι ο κ. Βαρθολομαίος; Η «γάτα» ο Ερντογάν νοιάζεται μπας και μείνει χωρίς Πατριαρχείο η Κωνσταντινούπολη και όχι ο κ. Βαρθολομαίος;

Δηλαδή, αυτό θέλει να καταλάβει ο αναγνώστης;

Ιδού, λοιπόν, τι έγραφε η εφημερίδα «Πατρίς» της Κρήτης το Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009. «Νέα ριζοσπαστική πρωτοβουλία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου φέρνει τα πάνω-κάτω στον εκκλησιαστικό χώρο (...) Ο κ. Βαρθολομαίος για άλλη μια φορά αποδεικνύει πως είναι αληθινός ριζοσπάστης».

Θα πείτε, μπορεί να μην ήξερε. Μα, δεν ρώταγε; Έτσι, δημοσιογραφία στα κουτουρού;

Κι όμως, διαφορετικά, θυμούνται οι αναγνώστες του, έγραφε για τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο τα «πέτρινα χρόνια» της αρχιεπισκοπίας Σπυρίδωνα… Τι άλλαξε από τότε; Ή μήπως τίποτα;


16 Νοεμβρίου 2009


 Κάλλιστη πάντων η πατρίς!  

Δικαίωμα κάθε εντύπου είναι να ανακηρύσσει πρόσωπα της χρονιάς, του έτους, της δεκαετίας κ.ο.κ.. Οι παραδόσεις, όμως, δεν αυτοπροσδιορίζονται. Επιβάλλονται από την λαϊκή θέληση. Όπως, επίσης, για λόγους αντικειμενικότητας, την ανακήρυξη των επικρατέστερων «προσώπων», παγκοσμίως, εθίστε να την κάνουν όχι οι ιδιοκτήτες, αλλά οι αναγνώστες των εντύπων. Όσο μεγαλύτερη είναι η κυκλοφορία ενός εντύπου, τόσο μεγαλύτερης αποδοχής τυγχάνουν οι επιλογές των αναγνωστών. Τότε έχουν και αξία.

Δυστυχώς, σε μία εφημερίδα, όπως η ημερήσια «γεροντοκόρη» της Αστόριας, με κυκλοφορία περίπου 4.000 φυλ., όπου η υποκειμενική άποψη, το αβασάνιστο θέλω και το συμφέρον του ενός ανάγονται σε θέσφατο για τους αναγνώστες, τότε οι τελευταίοι και η γνώμη τους, δεν λαμβάνονται υπόψη, απλώς προσκαλούνται να αποδεχθούν αυτό που κάποιοι αποφάσισαν γι αυτούς, χωρίς αυτούς!

'Eτσι, η Γιάννα Αγγελοπούλου γίνεται το πρόσωπο της δεκαετίας και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, πρόσωπο της χρονιάς (2009)!... Θα πείτε, σκασίλα μας!

Ωστόσο, η Ομογένεια αρκετά έχει ανεχθεί (και πληρώσει) ερασιτεχνισμούς και ετσιθελισμούς, έστω και αν στην προκειμένη περίπτωση η επιλογή των συγκεκριμένων προσώπων θα μπορούσε a priori να θεωρηθεί τουλάχιστον συμπαθητική. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε, σ΄ αυτούς που με αδιευκρίνιστα κριτήρια τους «βράβευσαν», ορισμένα γεγονότα που δυστυχώς δεν τα είδαμε να μπαίνουν στο τραπέζι της αξιολόγησης.

Σε ότι αφορά την κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου και τους επιτυχημένους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, πλάι στο απλοϊκό σκεπτικό που αναπτύσσει η εφημερίδα για να δικαιολογήσει την (ανιδιοτελή;) απόφασή της, θα έπρεπε να έχουν αντιπαραταχθεί και κάποια άλλα στοιχεία, όπως:

- Ένα μεγάλο μέρος από την οικονομική κρίση που πλήττει σήμερα την Ελλάδα το «χρωστάμε» και στην κυρία Αγγελοπούλου η οποία προκειμένου να παρουσιάσει τω όντι «καταπληκτικό θέαμα, τέλεια σχεδόν οργάνωση των Αγώνων» δεν φείστηκε χρημάτων -βεβαίως όχι των δικών της- παρουσιάζοντας έναν προϋπολογισμό – μαμούθ των Ολυμπιακών Αγώνων που επιβάρυνε υπέρογκα τις επόμενες γενιές των Ελλήνων.
............



 ΟΤΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΣΩΣΕΙΣ ΤΗΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ  

Όταν θέλεις να σώσεις την ομογένεια πρέπει πρώτα να μάθεις την... ομογένεια! Να βιώσεις τα προβλήματά της. Να μπεις μπροστάρης στον αγώνα και όχι στην...κονόμα! Όταν θέλεις να δηλώνεις «παράγοντας» της Ομογένειας, πρέπει να ζεις ανάμεσά της να ζυμώνεσαι με τους καημούς και τα βάσανά της και όχι να διάγεις βίο πλουσιοπάροχο απομονωμένος σε κάποιο πολυτελή προάστιο. Όταν θέλεις να σώσεις την ελληνική γλώσσα, πρέπει πρώτα να μάθεις την ελληνική γλώσσα! Όταν κάνεις το δημοσιογράφο και, μάλιστα, τον πεφωτισμένο εκδότη (τριάντα χρόνια φούρναρης!) ελληνόγλωσσης εφημερίδας, όπως είναι π.χ. η ημερησία «γεροντοκόρη» της Αστόριας με τους 4-4.500 αναγνώστες, πρέπει να μάθεις να γράφεις ελληνικά και όχι...σανσκριτικά. Ούτε να χρειάζεται να διορθωθεί το χειρόγραφό σου τρεις και τέσσερις φορές πριν καταστεί εξ ανάγκης δημοσιεύσιμο!

Όταν θέλεις να κάνεις διατριβή για την σωτηρία της Ομογένειας, δεν μετατρέπεις τα βαρύγδουπα νοήματά σου σε σίριαλ! «Θυσιάζεις» λίγο χώρο από τις επικερδείς διαφημίσεις και καταχωρείς μια κι έξω το πόνημά σου και όχι σε συνέχειες.

Απλές αλήθειες που αποκαλύπτουν απλά πράγματα. Α, η αυτούσια παράθεση αποσπασμάτων από κάποια βιβλία που αγόρασαν για...σένα χωρίς εσένα, μπορεί να δείχνει οικονομική ευρωστία, το ξεφύλλισμά τους, όμως, δεν συνιστά, κατ΄ ανάγκη...τεκμήριο ευρυμάθειας! Απλώς, θυμίζει εκείνη την νεόπλουτη νοικοκυρά που πηγαίνει στο βιβλιοπωλείο και ζητάει...δυόμιση μέτρα βιβλία! Γιατί τόσο είναι το κενό που έχει στη βιβλιοθήκη της.

Σε κάθε περίπτωση, και με ένα μόνο βιβλίο να έχεις διαβάσει στη ζωή σου, έχεις τη γνώση να μην αποκαλείς «πρόσφατη» (sic) μία επανάσταση που έγινε πριν από εκατό ολόκληρα χρόνια! Ούτε περιγράφεις τους εθνικοαπελευθερωτικούς Βαλκανικούς Αγώνες ως «σίγουρα δυσκολοβάσταχτους σε αίμα και έξοδα Βαλκανικούς Πολέμους»! Έλεος, ανελέητε!

Ας μας εξηγήσει κάποιος Φιλόλογος τι στο καλό θέλει να πει ο «ποιητής» με την πιο κάτω σχοινοτενή φράση: «Η κατάσταση δεν είναι απελπιστική, όπως ήταν σε ανάλογες περιπτώσεις του παρελθόντος κι αυτό οφείλεται στις απίστευτες ευκολίες στις συγκοινωνίες και τις επικοινωνίες. Όμως βρισκόμαστε σε κρίσιμο σημείο. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε στην τελματώδη αυτή κατάσταση. Η σημερινή ηγεσία κλείνει τον κύκλο της. Ο συνολικός αριθμός της οργανωμένης Ομογένειας μειώνεται. Η Ελλάδα και να θέλει θα αδυνατεί για να μας συνδράμει μερικά χρόνια» Πάντως, δεν είναι άσχετη η έστω και τοιούτου επιπέδου αρθρογραφική επιθυμία «σωτηρίας» της ομογένειας από την «γεροντοκόρη», με την δημοσίευση στο «Καλάμι» του άρθρου «Η παρακμή της Ομογένειας στην Αμερική: Ώσπου να καταντήσει σαν μία ξένη φορτική».

Χαιρόμαστε να προκαλούμε τις εξελίξεις. Αλλά κι εσείς, οι της ''γεροντοκόρης'', δεν είναι ανάγκη να έρχεστε καθυστερημένοι και στην αρθρογραφία, όπως είσαστε στις ειδήσεις!




 ΜΜΕ, απουσίες και παρουσίες  

Δεν είδαμε πουθενά στα Γραφεία του ΣΑΕ δημοσιογράφο της ημερήσιας «γεροντοκόρης» της Αστόριας, που υποτίθεται ότι καλύπτει «έγκυρα και έντιμα» τα ομογενειακά γεγονότα. [...] Παρών και ο πρώην διευθυντής των Γραφείων Αθηνών του «Εθνικού Κόρακα» και νυν δημοσιογράφος της ERT WORLD, κ. Χρήστος Μαλασπίνας [...]

8 Δεκεμβρίου 2009


 Ρεκόρ παραπληροφόρησης  

Το [...] ΑΠΕ (Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων) [...] παραπληφορεί και μάλιστα χοντρά σε ότι έχει σχέση με ΣΑΕ και Απόδημους. [...] Ξεπέρασε σε παραπληροφόρηση κι έλλειψη σοβαρότητας ακόμα και την μοναδική στο είδος, ημερήσια γεροντοκόρη του γκέττο της Αστόριας Νέας Υόρκης.
............

8 Δεκεμβρίου 2009


 Απονέμουμε το ''χρυσό καλάμι''  

Απονέμουμε το ''χρυσό καλάμι'' γιά τον χρόνο 2009, στην ημερήσια ''γεροντοκόρη'' του γκέττο μας στην Αστόρια και στον συντάκτη της Θ. Καλμούκο, γιά την φράση του: «Αν κάτι δεν το γράψει ο ''Εθνικός Κήρυκας'' οι ομογενείς μας δεν το θεωρούν είδηση, ξεκάθαρα πράγματα» (E.K. 28 Δεκ. '09, σελ. 2). H σημαντική αυτή γραπτή δήλωση, προτελευταία ημέρα του χρόνου, κέρδισε -δικαιωματικά- το βραβείο. Σε αυτό συντέλεσαν κι άλλοι λόγοι, όπως η χρησιμότητα της ''γεροντοκόρης'' στην αναγγελία...κηδειών (καμιά φορά αναγγέλει θανάτους και... ζωντανών, όπως έγινε πρόσφατα μ' έναν καθηγητή). Η μοναδικότητα της ημερήσιας ν' ασχολείται ουσιαστικά με χορούς, πανηγύρια κλπ, να λιβανίζει όσους την ταίζουν (ειδικά νεόπλουτους τυχοδιώκτες), τηρώντας εντυπωσιακή ''σιγή δολαρίου'' (όπως λέμε ''σιγή ιχθύος'') γιά τα -υπαρκτά- γεγονότα, ειδικά της Ομογένειας ΗΠΑ, συστηματικά παραπληροφορώντας τους 4.000 αναγνώστες της. Ευχόμαστε σε ανώτερα, η Ελλάδα να την ξανατιμήσει και η ελληνική κυβέρνηση να διπλασιάσει τα γερά κονδύλια που της δίνει κάθε χρόνο...

29 Δεκεμβρίου 2009